Aktuális

Döbbenetes: tele vannak a nyilvános vécék koronavírussal

Bors

Létrehozva: 2021.04.28.

Számos kórokozó mellett a koronavírus is a levegőbe kerülhet akár egyetlen öblítéssel, ezért érdemes most elkerülni a nyilvános vécéket.

Forrás: Pixabay

Tudósok megvizsgálták a nyilvános vécékben a lehúzások után levegőbe kerülő aeroszolcseppek mennyiségét és méretét. A Florida Atlantic University kutatói megdöbbentő eredményeket tártak fel.

A tudósok a teszt előtt 24 órával lezárták a nyilvános vécét a szellőzőrendszer működésének ellenőrzése és egy alapos fertőtlenítés után. A kutatók háromféle lehetőség eredményeire voltak kíváncsiak.

wc öblítés nyitott fedéllel

– wc öblítés lehajtott fedéllel

– piszoár öblítése

A gyanú beigazolódott.

Háromórányi tesztelés és több mint száz öblítés után a mérések azt igazolták, hogy az aeroszolcseppek szintje bizony jelentősen megemelkedett a nyilvános wc levegőjében. Minden egyes öblítés nagyjából tízezer ilyen cseppet képzett.

Zárt fedéllel sem száz százalékos az öblítés

Nyilvánvaló, hogy felhajtott fedéllel jóval több aeroszolrészecske kerül a levegőbe, mint zárt fedéllel, azonban a zárt fedél sem jelent biztos megoldást.

A kutatók mérései bebizonyították, hogy a részecskék még zárt fedél mellett is kijutnak a levegőbe, ráadásul majdnem annyi, mint nyitott fedél esetében,

hiszen a cseppek a wc deszka és a fedél között is képesek kiutat találni – írta meg a házipatika.com.

A levegőbe jutó kórokozók bizony könnyen vezethetnek komoly fertőzésekhez, ha a szellőztetés nem megfelelő.

WebMD szerint az ebola, norovírus- vagy koronavírus-fertőzés patogénjei is megtalálhatók az állóvízben ugyanúgy, mint például az emberi vizeletben, székletben vagy hányásban, és a rossz hír, hogy ezek öblítéskor bizony kikerülhetnek a levegőbe. A kijutásuk nagyban függ például az öblítés erősségétől, a víznyomástól és a vécé kialakításától is.

Könnyen belélegezhetők

A kis méretű aeroszolcseppek méretük miatt képesek lehetnek tovább a levegőben maradni, ami fokozott fertőzésveszélyt jelent. A tudósok arra is rájöttek, hogy lehúzás után a cseppek akár másfél méteres magasságba is feljuthatnak, ahol akár 20 másodpercet is eltölthetnek. Ez azért probléma, mert sok esetben ez pont a belégzési magasságot jelenti.

Erre figyeljen oda!

Akik a járványhelyzetben is kénytelenek nyilvános vécét használni, figyeljenek oda arra, hogy minél távolabb álljanak a vécékagylótól vagy a piszoártól az öblítéskor, és ha lehet, töltsenek a mellékhelyiségben minél kevesebb időt!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek