Szigorú böjtöt tartanak nagypénteken a katolikus keresztények. Ez azt jelenti, hogy ma tartózkodniuk kell a húsételektől, és mindössze háromszor étkezhetnek egyszeri jóllakással. Akinek fejtörést okoz, hogy mit egyen, annak ajánlunk egy kifogástalan fokhagymás-paradicsomos spagettit!
Forrás: Unsplash
A lehetőleg durumtésztát lobogó vízben főzzük meg! Egy fej vöröshagymát vágjunk finomra, majd olívaolajon kezdjük dinsztelni. Néhány gerezd fokhagymát zúzzunk pépesre, és keverjük a már üvegesre pirult hagymához! Sózzuk, borsozzuk! Néhány darab olajbogyót (feketét, zöldet, vagy akár mindkettőt) karikázzunk fel, és egy-két percig pirítsuk a hagymás keverékkel együtt!
Legalább egy kilónyi paradicsomot (lehet konzerv is) forró vízbe mártva pucoljunk meg, és távolítsuk el a magházát! Botmixerrel pürésítsük, és keverjük a fokhagymás hagymához!
Az ízlésünknek megfelelően fűszerezzük majorannával, bazsalikommal és oregánóval. Ha tehetjük, használjunk frisset. Megbolondíthatjuk csípős paprikával is!
Ha a mártást kevésnek találjuk, keverhetünk hozzá passzírozott paradicsomot vagy ketchupot.
Ha elkészült, alaposan forgassuk össze a tésztával, és néhány percig még kevergessük nagy lángon. Frissen reszelt sajttal, leginkább parmezánnal kínáljuk! Ha van otthon, tegyünk a tetejére friss bazsalikomot is.