Aktuális

Nem mindegy, mit eszik – így épülhet fel a koronavírus-fertőzés után

Bors

Létrehozva: 2021.04.06.

Újabb jó hír: elkészült a táplálkozási ajánlás a koronavírus utáni regenerációhoz.

Forrás: Pixabay

Bár sokan felépülnek a koronavírus betegségből, sokan vannak, akik még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. Ezen tünetek orvoslására, a koronavírus-fertőzést követő regenerációs időszakra táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A szervezet az alábbiakat ajánlja a betegség utáni regenerációhoz:

fogyás és/vagy alultápláltság esetén

– rendszeresen ellenőrizze a súlya alakulását

– egyen gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktasson be 2-3 kisebb étkezést

– részesítse előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát

– dúsítsa az ételeit például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral

– fogyasszon bőségesen folyadékot, a palettát színesítheti tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhet

– súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljon dietetikushoz

étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

– nyugodtan válassza a kedvenc ételeit

– intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek

– a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni

– ha túl sósnak vagy keserűnek érez egy ételt, ízérzékelésén javíthat egy kis édesítés, például mézzel

– fémes szájíz esetén ne használjon fém evőeszközöket

– kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel

– szájszárazság esetén gyakrabban öblítsen szájat, de ne használjon alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása

fáradtság esetén

– a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében

– hagyjon magának elég időt az étkezésre

– ha túl fáradt a főzéshez, bátran válasszon készételeket, vagy rendeljen házhoz

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek