Aktuális

A 16-18 évesek következnek az oltási sorban

Bors

Létrehozva: 2021.05.11.

Magyarországon továbbra is rendkívül jó tempóban halad a lakosság koronavírus elleni átoltása, így a terveknek megfelelően megkezdődhet a fiatalabb korosztály immunizálása is. Ennek hála Magyarország egyre közelebb kerül a várva-várt nyájimmunitás eléréséhez.

Forrás: MTI

Magyarország az egyik első olyan ország az Európai Unióban, ahol az oltási program már annyira előrehaladott, hogy megkezdhetik a 16-18 évesek oltását is.

Hétfőn több mint 84 ezer érvényesen regisztrált fiatal számára nyílt meg az időpontfoglaló a koronavírus elleni oltóanyag felvételére, melyről a jogosultak SMS értesítést is kaptak. Az újabb generáció oltására május 13. és május 18. közötti időpontokban kerül sor a kórházakban, ahol kizárólag a Pfizer-BioNTech cégek koronavírus elleni vakcinájával oltanak a szakemberek. Az oltás csak kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozattal vehető fel.

Már lehet időpontot foglalni

Tegnap megkezdődött és szerdáig tart a regisztrációval rendelkező 16-18 évesek online időpont foglalása az oltásra, s csütörtöktől meg is kezdik a vakcinázásukat.

Az időpontfoglalásra és az oltásra azok a fiatalok jogosultak, akik május 18-áig érvényesen regisztráltak, s eddig a napig betöltik a 16. életévüket, illetve idén betöltik a 18. életévüket.

Az SMS-ben értesített fiatalokat arra kérik, hogy mielőbb foglaljanak le maguknak oltási időpontot a www.eeszt.gov.hu oldalon. A belépéshez csak a TAJ-szám és a születési dátum megadására van szükség, majd a belépést követően tudják kiválasztani a számukra megfelelő oltásidőpontot és az oltás helyszínét. A fiatalok a véglegesített foglalásról visszaigazoló emailt kapnak, melyet kinyomtatva magukkal kell vinniük a kórházi oltópontra. Amennyiben valakinek már csak tanítási időszakra sikerül időpontot foglalnia, az igazolt hiányzásnak számít a középiskolákban. Az iskolában az oltási időpont kinyomtatott visszaigazolása és az oltáskor kapott papír számít igazolásnak. Azok a 16-18 évesek, akik eddig nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu  oldalon tehetik meg.

Ami semmiképp ne maradjon otthon

- kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozat
- kinyomtatott visszaigazolás az időpontfoglalásról
- TAJ-kártya
- személyi igazolvány
A szülői hozzájáruló nyilatkozat itt érhető el: https://koronavirus.gov.hu/

Csak Pfizer-BioNTech oltóanyaggal oltanak

Az Operatív Törzs vizsgálatai alapján a 16-18 év közöttieket be lehet oltani, de csak a Pfizer-BioNTech oltóanyagával, ugyanis ennek készültek el a teszteredményei. A korosztály oltásával kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok igen kedvezőek. Bizonyos USA-beli államokban már március óta oltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával a 16 év felettieket, de Izraelben is adják ezt a vakcinát a fiataloknak.

Negatív tapasztalatokról nem lehetett hallani, vagyis a fiatalok számára is teljes biztonsággal adható az oltóanyag, arról nem is beszélve, hogy a korosztály az oltás felvételével az idősebb hozzátartozókat is megvédi.

A 12-15 éves korosztálynál is vizsgálják a Pfizert

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálni kezdte, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája alkalmazható-e a 12-15 éves korosztálynál is. Ennek eredménye várhatóan júniusban születhet meg.

A krónikus betegeknek is ajánlott

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, azok a 16-18 év közöttiek is regisztrálhatnak, akiknek krónikus betegségük van. "Nekik kifejezetten ajánlott" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy számukra már néhány héttel korábban lehetővé tették az oltás felvételét.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek