Aktuális

A keleti vakcinák 76%-a már hazánkban van

Bors

Létrehozva: 2021.05.12.

Újabb Pfizer-szállítmány és 200 ezer adag második oltáshoz alkalmazható Szputnyik vakcina is érkezett Magyarországra. Eddig az EU-ból csak a lekötött vakcinák 20%-a érkezett meg.

Kedd hajnalban megérkezett az utolsó orosz vakcina szállítmány, ezzel az Oroszországgal kötött szerződések maradéktalanul teljesültek. Aki Szputnyik oltást szeretne, az foglalja le mielőbb az online időpontfoglalóban, mert már csak korlátozott mennyiségben van kint ebből a vakcinából a kórházi oltópontokon.

Ezen a héten még Moderna, AstraZeneca és Janssen szállítmány is várható

Magyarországon már hatféle vakcinával történik az oltás. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 44%-os, szemben a 28%-os uniós átlaggal.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk.

Az EU-ból csak a lekötött vakcinák 20%-a érkezett meg

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 20%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16-18 év közöttiek oltására, május 13-tól ezzel a vakcinával kezdődik meg ennek a korosztálynak az oltása. A ma érkezett Pfizer vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni.

A Janssen vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és már a háziorvosoknál is használják.

A keleti vakcinák 76%-a már hazánkban van

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 76%-a már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 3,3 millió adag érkezett meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek