Ha ezek igazak rád, jobb, ha felhagysz a kenyérfogyasztással.
Forrás: Pexels
Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a kenyér minden étkezés részét képezheti, ami bizonyos esetekben – például tejes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett verziókban – akár egy egészséges étrend része is lehet. Van azonban néhány vészjósló jelenség, amelyek egyértelműen jelzik, hogy fel kellene hagyni a kenyérfogyasztással. Mutatjuk, melyek ezek.
Folyamatos súlygyarapodás esetén ideje visszavenni a kenyérfogyasztásból – különösen, ha fehér kenyér lapul a konyhapulton. Egy 2014-es tanulmány szerint napi két, vagy több adag fehér kenyér elfogyasztása jelentős összefüggésben áll a túlsúllyal és a kóros elhízással.
Akár régóta tartó panasz, akár az utóbbi időben emelkedő vérnyomásról van szó, a kenyér elhagyása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy ezek a számok csökkenésnek induljanak. Korábban megállapították a szakemberek: a magas szénhidrát- és sótartalom már az is megemelheti a vérnyomást, ha valaki heti egyszer egyetlen szelet fehér kenyeret fogyaszt.
Ha egy-egy szendvics elfogyasztása után közvetlenül éles gyomorfájdalom jelentkezik, komoly jele annak, hogy el kell hagyni a kenyeret az étrendből. Erős gyanút ad a lisztérzékenységre az olyan panasz, mint a puffadás, a gyomorgörcs, a hasmenés vagy a székrekedés.
Cukorbetegség esetén érdemes visszavenni a kenyérbevitelből. Számos kenyérféle finomított cukrot tartalmaz, ami súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet azok számára, akiknél a vércukorszint nincs megfelelően szabályozva.