A legtöbben bele sem gondolnak, naponta hány alkalommal fogják meg a mikró és a sütő gombjait, vagy éppen a konyha-, illetve a hűtőszekrény fogantyúját, pedig ez utóbbiban még a hideg ellenére is elszaporodhatnak az egyes baktériumok. A Bors azokon a kényes pontokon igyekszik segítséget nyújtani, amelyeken akkor is nyüzsöghetnek a kórokozók, ha első pillantásra tisztának tűnnek…
A témában folytatott kutatások szerint a górcső alá vett háztartási tárgyak minimum 75%-a tartalmaz valamilyen coliform baktériumot – leggyakrabban szalmonellát, illetve kólibaktériumot, azaz E. colit.
Hogy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek, a zöldségek és gyümölcsök zömét nem tanácsos megmosni azok elfogyasztása előtt, vagyis azokat már eleve baktériumokkal és növényvédő szerekkel borítva tesszük a hűtőbe. Az ott eltárolt nyers hús szintén problémás lehet, elvégre a termék a csomagolás ellenére is szivároghat, ami coliform baktériumok elszaporodásához vezethet. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a lisztéria-baktérium 0 fokon is szaporodásképes, 4 fok felett pedig kifejezetten aktív, vagyis jól érzi magát a hűtőben.
Megoldás: Célszerű a hűtő polcait és fiókjait havi egyszer meleg, mosószeres, illetve egyes praktikák szerint ecetes vízzel megtisztítani, majd szárazra törölni. A friss élelmiszereket mindig csomagolja be, a romlottakat pedig mihamarabb dobja ki.
Főleg abban az esetben, ha nyers ételt készítettünk elő a konyhában, számtalan bacilus gyűlhet össze a fogantyúkon: emésztési betegséget okozó szalmonella, lisztéria, kólibaktériumok, illetve penészgombák is.
Megoldás: Sosem szabad megspórolni a szekrények és fiókok fogantyúinak megtisztítását: érdemes egy puha törölközővel, valamint fertőtlenítő hatású szerrel alaposan áttörölni őket.
A mosogatószivacsok a rájuk kerülő tisztítószerek, illetve – ideális esetben – gyakran megtörténő cseréjük ellenére is hamar összegyűjtik a baktériumokat, amelyek számára ráadásul egyfajta melegágyat jelent a nedvesség.
Megoldás: Voltaképpen minden egyes használatot követően gondosan ki kellene mosni őket – legalábbis ezt javasolják a szakértők.
A mosogató lefolyóján nagy mennyiségű, potenciálisan fertőző víz halad át, nagy általánosságban mégsem szánnak elég energiát annak megtisztítására. A célzott vizsgálatok alapján elmondható, hogy a lefolyók körüli területek 45%-án E. coli, illetve egyéb coliform baktériumok hemzsegtek. Elsősorban a nyers zöldségeken és húsokon található baktériumok szétszóródnak szét ezeken a részeken, miközben megmossuk őket.
Megoldás: Az ételek elkészítését követően a mosogatót nem elég folyó vízzel leöblíteni: némi ecettel, illetve teafaolajos tisztítószerrel való áttörlése is erősen javallott.
A fából készített darabok szabad szemmel szint láthatatlan réseiben már egyetlen használat után is baktériumok bújhatnak meg, sőt: az áztatás következtében ezek megduzzadhatnak, felületük pedig penészedni is kezdhet.
Megoldás: A fertőzések elkerülése érdekében az a legjobb, ha legalább két darabot tart belőlük az ember: ha az egyiket mindössze a hús felvágásához használjuk, csökkenthetjük a keresztszennyeződések lehetőségét. Minden egyes használatot követően gondosan meg kell tisztítani forró, mosogatószeres vízzel, majd megszárítani – de persze ebben az esetben is alkalmazható a békebeli ecetkúra.