Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – május 19.

Bors

Létrehozva: 2021.05.19.

A mai nap legfontosabb hírei.

A LEGFONTOSABB NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KORONAVÍRUS-HÍREK

Szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek az ország első szaglásvizsgáló centrumában azoknak, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásukat érintő panaszaik.

***

Szerdán újabb időpontokat hirdetnek meg 199 ezer adag Pfizer vakcinára. Ezekre már mindenki tud időpontot foglalni, nem csak azok, akik SMS-t kapnak

– közölte György István államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján.

***

Az utóbbi hetekben annyit javult a járványügyi helyzet, hogy a kormány úgy döntött: megtarthatják az oktatási intézmények a ballagásokat május 25-e után. Mindemellett az érettségin is enyhítettek: azok a diákok, akik önhibájukon kívül nem tudtak írásbelizni, szóbeli vizsgát tehetnek.

***

633 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 52 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 329 főre emelkedett.

***

A beoltottak száma 4 790 996 fő, közülük 2 774 416 fő már a második oltását is megkapta.

Folyamatos az oltás a kórházi oltópontokon. Az érvényes regisztrációval rendelkezők az online időpontfoglalóban több vakcinára is tudnak foglalni oltást. A háziorvosok SinopharmJanssen és Moderna vakcinákkal oltanak. A kormány mai ülésén tárgyalja az újraindítás újabb fokozatával várható intézkedéseket. A következő napok oltási tervéről az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján adunk tájékoztatást.

***

A világon 164 234 081 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 404 391 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

***

Újabb és újabb törésvonalak bontakoznak ki oltakozók és nem oltakozók között. De mi van, ha a párok vagy családtagok feszülnek egymásnak késhegyig menő vitákban? Forrnak az indulatok a Facebook-csoportokban és a való életben is.

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

A nyájimmunitás mindenképp kialakul, az nem úszható meg. Rusvai Miklós szerint azonban a kérdés az, hogy hány százaléka alakul ki oltás révén és mennyi fertőzés révén.

– Az a cél, hogy minél többen szerezzék meg oltással a védettséget és minél kevesebben fertőzéssel. Utóbbi ugyanis kockázattal jár, hiszen több lesz a megbetegedés, többen kerülnek kórházba, megemelkedik a fertőzés okozta szövődmények száma, és többen halnak meg a betegség következtében – figyelmeztet a professzor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek