Mindenkinek vannak lusta napjai, ilyen napokon kell előkapni a fagyasztóból a leveles tésztát!
Forrás: Móricz István
Mindenkinek vannak lusta napjai, amikor semmi kedve főzni. Enni viszont ilyenkor is kell, és mivel nem sokkal több idő elkészíteni bármit leveles tésztából, mint megkenni pár szelet kenyeret, érdemes ehhez az egyébként unalmasnak tartott, de nagyon praktikus és finom ételhez nyúlni. Bármivel tölthető, sütőben és olajban is kisüthető, édesen és sósan, reggelire, ebédre és vacsorára is alkalmas. Laktató és a maradék eltüntetésére is kiváló, költséghatékony…. Folytassuk? Inkább mutatjuk!
Maradék csilisbabbal töltve kiváló ebéd vagy vacsoraféleség készíthető a leveles tésztából. De tölthető a pite akár krémsajttal kevert maradék grillcsikével, póréhagymával és cheddar sajttal elkeverve, vagy egy jó pörköltet is. A lényeg, hogy a töltelék kissé száraz és hideg legyen, hogy ne áztassa el a tésztát.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók: 1 csomag készre nyújtott leveles tészta * kb fél kilót kitevő töltelék * 10 dkg cheddar sajt * 1 tojás
Elkészítés: Egy kb 28 centis tortaforma aljával két kört vágunk ki a tésztából. Ha a töltelékünk nem elég száraz, átforralhatjuk, de aztán mindenképp hűtsük ki. Az alsó lapot megtöltjük, a tetejét ráfektetjük. A közepén lyukat vágunk a gőznek, villával összenyomkodjuk a széleti. A maradék tésztából készíthetünk díszeket is a tetejére. Tojással megkenjük és előmelegített sütőbe dugjuk.
Gomba helyett készülhet házi szilvalekvárral és mákkal is. De ebbe is tölthetünk gyakorlatilag bármit.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: **
Hozzávalók: 1 csomag készre nyújtott leveles tészta * 25 dkg barna csiperkegomba * 1 kis fej hagyma * 1 ek krémsajt * só, bors, kakukkfű
Elkészítés: A hagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a robotgépben apróra szelt gombát, fűszerezzük. Addig pároljuk, amíg az összes lé elfő, az sem baj, ha egy kis színt kap a gomba. Ha kihűlt, kikeverjük a krémsajttal. A tésztát egyforma négyszögekre vágjuk, megtöltve félbe hajtjuk, villával összeillesztjük a széleket. Közepesen forró olajban sütjük 2-3 percig oldalanként. Vigyázzunk, mert hamar megég! Tejfölös mártogatóssal kínáljuk.
Nem túlzás, ezt akár egy ünnepi asztalra is el tudjuk képzelni. A sajt lágyan folyik, az aszaltszilva mennyeien édes, a tészta és a dió kellemesen ropogós. Ha húst is csempésznének bele, töltsék meg kisütött baconnel vagy kolbászmorzsával és hagymával.
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: *
Hozzávalók: 1 csomag készre nyújtott leveles tészta * fejenként egy egész kör alakú natúr camembert sajt * pár szem aszalt szilva * pár szem dió * só, bors
Elkészítés: A sajton kis kör alakban leemeljük a külső réteget, a közepébe kis mélyedést készítünk. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük a durvára tört dióval, és az apróra vágott aszalt szilvával. Beborítjuk a tésztával, ügyeljünk arra, hogy sehol ne szakadjon ki, a szélek pedig alulra kerüljenek. Megkenjük tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kínálhatjuk mézzel megcsurgatva, édes hagymalekvárral, salátával.
Ahogy eddig is, a töltelék gyakorlatilag bármi lehet. Alma, konzerves őszibarack, bogyós gyümölcs, édes túró, puding.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók: 2 csomag készre nyújtott leveles tészta * gyümölcs * krémsajt * porcukor, vaníliás cukor * fahéj
Elkészítés: A levesles tésztát négyzetekre vágjuk. Mindegyik szélét a képen látható módon bevágjuk, egymáson áthajtjuk. A közepébe a cukros krémsajtot kenjük vastagon, majd ráfektetjük a gyümölcsöt. Az almát fahéjas cukorral is megszórhatjuk. A széleket lekenjük tojással és megsütjük.