Aktuális

Müller Cecília elmondta: ezért adják be különleges helyeken a Janssen-vakcinát

Bors

Létrehozva: 2021.05.03.

Újabb fontos bejelentések történtek az Operatív Törzs tájékoztatóján. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 073 149, közülük 2 077 160-an már a második oltását is megkapták.

Forrás: AFP

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília bejelentette, hogy kedden 334 450 adag Pfizer-vakcina érkezik, aminek egyik részét a második körös oltásra szánják. Az érintettek erről sms-ben fognak értesítést kapni. A második felét pedig többek között az érettségit felügyelő tanárok kapják, foglalja össze a tájékoztatót a Ripost.

Az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy oltópontok helyett oltóbuszokon fogják használni az egydózisú Janssen-vakcinát, mivel ez a legegyszerűbb felhasználású oltóanyag, a beoltottaknak pedig nem kell visszatérniük az adott helyszínre a második adag miatt.

Abban az esetben, ha valaki nem kapta meg a védettségi igazolványt, akkor az ügyfélkapun keresztül, elektronikus módon, időpontfoglalás nélkül személyesen a kormányablakoknál tudnak érdeklődni.

A 16-18 év közötti fiatalok regisztrálhatnak, és május 10-e után szeretnék elkezdeni az oltásukat. Arról is beszélt, hogy nemsokára a 16 év alattiakat is el lehet kezdeni oltani, ezzel kapcsolatos dokumentum már az Európai Gyógyszerügynökség asztalán van. Előre láthatóan 12-15 éves korosztályt Pfizerrel fogják oltani.

A szennyvízadatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban általánosságban csökkent a vírus örökítőanyag mennyisége, de most ez a folyamat megállt, jelenleg stagnál.

Egy váratlan bejelentést is tett az országos tisztifőorvos: keddtől lehet regisztrálni az oltásra TAJ-szám nélkül is. Így a Magyarországon élő külföldi állampolgárok is fel tudják venni az oltást.

„Ők velünk együtt élnek, járványügyi szempontból éppen olyan elbíráslás alá esnek, mint a magyar állampolgárok. Elérkezett az idő, hogy bőségesen van vakcinánk. Így a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak, és majd felvehetik az oltást” – mondta Müller Cecília.

Korábban tilos volt saját játékokat bevinni az óvodákba, azonban mostantól semmi akadálya nincs, hogy a gyermekek a bölcsődékbe, óvodákba vigyék a saját játékaikat, nyunyójáikat – jelezte Müller Cecília.

A rendőrség részéről Gaál Kristóf felhívta a figyelmet, hogy komoly büntetésre számíthatnak, akik meghamisítják a védettségi igazolványt. Az újraindítás lépései ellenére a csoportosulás továbbra is tilos, valamint a védelmi intézkedéseket továbbra is mindenkinek be kell tartani.

Az elmúlt hétvégén 1966 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt. Továbbá 668 ember ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.

Május elsején egy V. kerületi pincében kellett a rendőröknek intézkedniük, ahol egy szervezőt és 21 vendéget találtak. Kábítószer vizsgálatot végeztek a helyszínen a rendőrök, négy ember esetében lett pozitív a teszt. Hasonló eset történt egy XIII. kerületi alagsorban is.

Újságírói kérdésre megválaszolták:

– Sokan jelezték, hogy az AstraZeneca két oltása közötti 12 hét sok idő. Az alkalmazási előírás azt írja, hogy az első után 4-12 hét között adható be a második adag. Nem szorgalmazzuk minden esetben a 12 hetet, mindenki a saját élethelyzetének megfelelően tudja kérni az oltóorvosnál, ha korábbra hozná a második oltást. Ezt ott kell jelezni, ahol az első oltást kapták.

– A Metropol kérdésére azt válaszolták: semmiképpen sem szabad hezitálni a második oltással kapcsolatban!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek