A koronavírus-járvány miatt sok ember tart attól, hogy bevásárlás közben megfertőződik. Biztonságosabb, ha kevesebbszer, például heti egyszer megyünk boltba. Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatunk. A bevásárlólista is fontos.
Forrás: Fotó: Shutterstock.com
Ha heti menü tervet készítünk, sokkal jobban figyelünk a változatosságra, ami azzal is járhat, hogy egészségesebben táplálkozunk. Több pénz marad a zsebünkben, mert felesleges dolgokat nem vásárolunk.
Mivel a mennyiséggel is tisztában vagyunk, az ételpazarlást is elkerüljük. Nem kell minden nap kitalálni, hogy mi kerüljön az asztalra. Ráadásul ha nem megyünk minden nap boltba, akkor csak egyszer kell sorbaállni a pénztárnál.
Figyeljünk oda, hogy igazodjunk a szezonális alapanyagokhoz.
Igyekezzünk az aktuálisan olcsóbb zöldségekhez, gyümölcsökhöz igazítani az étlapot.
Nyáron a friss hazai gyümölcsökben, télen a lilakáposztában gondolkodjunk, és tavasszal se a még ízetlen, de drága paradicsomot vagy paprikát vásároljuk.
Amiket felírtunk, csak azokat vásároljuk meg, de még előtte nézzünk körbe a spájzban, mi az, ami erősen kifogyóban van. Vannak olyan dolgok: cukor, liszt, só, száraz tészta, rizs, ami nem fogyhat el hét közben, és mivel nem romlik meg, nem baj, ha inkább több van belőle.
Figyeljünk a romlandó áruknál a szavatossági időre.
Ha hétköznap észrevesszük, hogy valami éppen a határon van, azt tegyük a menüsorban előbbre, és inkább cseréljük fel mássál, mint hogy kidobnánk.
Ez általában a háziasszonyokra hárul, de érdemes mások elképzelését is figyelembe venni. Akár a férj, akár a gyerekek is kapjanak lehetőséget arra, hogy beleszóljanak. Ehhez elég egy papír, vagy egy online dokumentum, amibe mindenki beírhatja a saját elképzelését.
Bódi Margó hét közben csak a férjére és magára főz, de hétvégén náluk jön össze a népesebb család.
Én egy héten kétszer vásárolok, és tudom azokat a helyeket, ahova mennem kell. Persze van, amiből egyszerre nagyobb mennyiséget veszek.
– árulta el a Borsnak Bódi Margó. – Krumpliból 15 kilós zsákkal szoktam, vöröshagymából pedig öt kilót veszek, foghagymából egy füzér kerül a kosaramba, de olajból is bőven vásárolok. Rutinos háziasszony vagyok, nekem nem kell listát írnom, elég ha körülnézek a spájzban, látom, hogy mit kell venni, és az sem ritka, hogy a piacon találom ki, hogy mit fogok főzni.
Ötletet ad az is, ha benézek a hűtőbe és onnan akár háromféle lehetőség is eszembe jut.
Egy hétvégére három kiló hús kell, amiből ha marad, akkor hét elején még csipegetünk. Természetesen a hétvégén a gyerekek szólhatnak előre, hogy mit szeretnének. Ilyenkor általában hagyományos ételek kerülnek az asztalra: székely- vagy szabolcsi káposzta, gulyásleves, májas tészta, sült tyúk, mert ezeket én készítem a legjobban – mondta az énekesnő.