Aktuális

Pénzt és időt spórolhatunk a bevásárlólistával

Hu-Zo

Létrehozva: 2021.05.10.

A koronavírus-járvány miatt sok ember tart attól, hogy bevásárlás közben megfertőződik. Biztonságosabb, ha kevesebbszer, például heti egyszer megyünk boltba. Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatunk. A bevásárlólista is fontos.

Forrás: Fotó: Shutterstock.com

Ha heti menü tervet készítünk, sokkal jobban figyelünk a változatosságra, ami azzal is járhat, hogy egészségesebben táplálkozunk. Több pénz marad a zsebünkben, mert felesleges dolgokat nem vásárolunk.

Mivel a mennyiséggel is tisztában vagyunk, az ételpazarlást is elkerüljük. Nem kell minden nap kitalálni, hogy mi kerüljön az asztalra. Ráadásul ha nem megyünk minden nap boltba, akkor csak egyszer kell sorbaállni a pénztárnál.

Hogyan állítsuk össze a menüsort?

Figyeljünk oda, hogy igazodjunk a szezonális alapanyagokhoz.

Igyekezzünk az aktuálisan olcsóbb zöldségekhez, gyümölcsökhöz igazítani az étlapot.

Nyáron a friss hazai gyümölcsökben, télen a lilakáposztában gondolkodjunk, és tavasszal se a még ízetlen, de drága paradicsomot vagy paprikát vásároljuk. 

Vásárlás

Amiket felírtunk, csak azokat vásároljuk meg, de még előtte nézzünk körbe a spájzban, mi az, ami erősen kifogyóban van. Vannak olyan dolgok: cukor, liszt, só, száraz tészta, rizs, ami nem fogyhat el hét közben, és mivel nem romlik meg, nem baj, ha inkább több van belőle.

Figyeljünk a romlandó áruknál a szavatossági időre.

Ha hétköznap észrevesszük, hogy valami éppen a határon van, azt tegyük a menüsorban előbbre, és inkább cseréljük fel mássál, mint hogy kidobnánk. 

Ki döntsön a menüről?

Ez általában a háziasszonyokra hárul, de érdemes mások elképzelését is figyelembe venni. Akár a férj, akár a gyerekek is kapjanak lehetőséget arra, hogy beleszóljanak. Ehhez elég egy papír, vagy egy online dokumentum, amibe mindenki beírhatja a saját elképzelését. 

Bódi Margó ragaszkodik a hagyományokhoz

Bódi Margó hét közben csak a férjére és magára főz, de hétvégén náluk jön össze a népesebb család.

Én egy héten kétszer vásárolok, és tudom azokat a helyeket, ahova mennem kell. Persze van, amiből egyszerre nagyobb mennyiséget veszek. – árulta el a Borsnak Bódi Margó. – Krumpliból 15 kilós zsákkal szoktam, vöröshagymából pedig öt kilót veszek, foghagymából egy füzér kerül a kosaramba, de olajból is bőven vásárolok. Rutinos háziasszony vagyok, nekem nem kell listát írnom, elég ha körülnézek a spájzban, látom, hogy mit kell venni, és az sem ritka, hogy a piacon találom ki, hogy mit fogok főzni.

Ötletet ad az is, ha benézek a hűtőbe és onnan akár háromféle lehetőség is eszembe jut.

Egy hétvégére három kiló hús kell, amiből ha marad, akkor hét elején még csipegetünk. Természetesen a hétvégén a gyerekek szólhatnak előre, hogy mit szeretnének. Ilyenkor általában hagyományos ételek kerülnek az asztalra: székely- vagy szabolcsi káposzta, gulyásleves, májas tészta, sült tyúk, mert ezeket én készítem a legjobban – mondta az énekesnő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek