A bizarrnak tűnő összetevő nagyszerű szolgálatot tesz.
Forrás: Pixabay
A világ egyik legegyszerűbb és egyben legegészségesebb reggelije kétségtelenül a tojásrántotta. Szerethető önmagában, némi zöldfűszerrel, vagy olyan extrákkal, mint például a kolbászkarika, vagy különféle zöldségek. Aki azonban nem szeretne túl messzire menni a rántotta kiegészítőivel, annak
erősen ajánlott néhány csepp citromlevet hozzáadni.
Első hangzásra bizarrnak tűnik a titkos összetevő, ám Mackenzie Bryson Jackson élelmiszer-tudós elmagyarázta, miért illik a tojásos fogáshoz a citrom leve.
A szakember szerint a tojásban lévő fehérjék és a citromlé savasságának harmóniája egy kémiai reakciónak köszönhető. Hőhatásra a tojásban lévő fehérje (amelynek 60 százaléka a fehérjében, 40 százaléka pedig a sárgájában található) megváltozik: elkezd koagulálni, azaz kicsapódik, aminek köszönhetően megszilárdul, így keletkezik a rántotta.
A tojás valamiféle savval – például citromlével – történő előzetes felverése merevebb szerkezetet hoz létre, ami megtartja a habosításkor keletkező buborékokat
– magyarázza Jackson, majd hozzáteszi: a rántotta textúrája ezzel habosabb, légiesebb, könnyebb lesz.
A tudós szerint az ízélmény sem elhanyagolható: a citromlé épp annyira fokozza a tojás ízét, amennyire a só tenné, így ezzel a módszerrel a sófogyasztás is csökkenthető.