Aktuális

Íme a válasz a legfontosabb kérdésre: érvényes marad a védettségi igazolvány a második oltás nélkül is?

Bors

Létrehozva: 2021.05.04.

Vannak, akik azzal próbálnak trükközni, hogy az első oltás után kipostázott védettségi igazolványukkal nem veszik fel a második vakcinát. Ez hatalmas hiba, több szempontból is.

Mint arról korábban beszámoltunk: egészségügyi szempontból hatalmas veszélynek teszi ki magát és környezetét, aki az első oltás után nem kéri a másodikat. Ennek ellenére van olyan, akinek megfordult a fejében: ugyan minek oltasson, ha már a kezében van a védettséget igazoló kártya? 

Elveszti az érvényességét

A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. A betegségen átesettek kártyájával ellentétben az oltásos védettségi igazolványnak nincs lejárati ideje ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy az érvényességét nem veszítheti el – írja a Ripost.

A kártyán levő QR-kód beolvasásával az e-egészségügyi rendszerhez (EESZT) jutunk, ahol kiírja az adatainkat és azt, hogy érvényes-e a védettségünk. Ez azért lehetséges, mert az oltás után az orvos bevitte az adatainkat és az oltás tényét a rendszerbe, amihez hozzá van kapcsolva a QR-kód.

Ha valaki nem megy el a második oltásra, akkor nem jelenik meg a rendszerben az, hogy megkapta a második oltást és akkor már nem biztos, hogy a QR-kód beolvasása után azt fogja kiírni, hogy érvényes a védettségi kártya – így nem biztos, hogy beengedik a moziba, a meccsre, a strandra, az étterem belső részébe!

Azaz amellett, hogy rendkívüli felelőtlenség egészségügyi szempontból kihagyni a második oltást egy kétdózisú vakcina esetében, a vakcina felvételével járó jogosultságainkat is elveszítjük.

Így mindenkinek duplán érdeke, hogy becsületesen jelenjen meg nem csak az első, de a második oltáson is!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek