Aktuális

Élet a koronavírus-járvány után: ez a 3 lehetőségünk van

Bors

Létrehozva: 2021.06.07.

Hogy alakul a világ és koronavírus közötti „viszony”? Ez a vírustól és az emberek hozzáállásától is függ. A lehetséges verziókról Boldogkői Zsolt virológus beszélt a Metropolnak. Úgy látja, 3 forgatókönyv lehetséges a vírus után.

A vírus folyamatos fejlődése miatt nagyon fontos az átoltottság.

A koronavírus nemrég került át állatról emberre, és egyre tökéletesíti az emberi sejtekbe való bejutását, emiatt növekszik mind a virulencia, mind a terjedési sebesség – magyarázta a virológus.

A nyájimmunitási küszöb annál magasabb, minél erősebb a vírus fertőzőképessége, tehát variánsfüggő.

Szerintem a jó megoldás a vírustól való regionális megszabadulás lenne. Ehhez meg kell győzni a ma még hezitálókat, hogy oltassák be magukat, és le kell törni az oltásellenességet, elsősorban a védettségi igazolványhoz fűződő jogosítványok erősítésével – mondta a virológus a Metropolnak.

1. Teljesen eltűnik: kicsi rá az esély

Az is előfordulhat, hogy ezt a vírust teljesen kiirtjuk a föld felszínéről. Ezt eddig egyetlen humán vírussal sikerült megtenni, a feketehimlővel. Ennek azonban kicsi az esélye. Ami e forgatókönyv mellett szól az, hogy a SARS-CoV-2-t hasonló módszerrel, világméretű vakcinázási programmal próbáljuk kiirtani – magyarázta a virológus. Lehetséges, hiszen korábban már sikerült, de a szakember szerint van egy nagyon fontos probléma a koronavírussal kapcsolatban.

A nyájimmunitási küszöböt világszinten nem lesz egyszerű elérni, mert rengeteg ember vagy nem veszi a fáradtságot, hogy beoltassa magát, vagy egyenesen oltástagadó – mondta Boldogkői Zsolt, aki kiemelte: a vírus kiirtásának is két módozata van: a globális és a regionális.

Ahhoz, hogy regionálisan sikerüljön kiirtani, abban is óriási az oltás szerepe. A vírustól való globális megszabadulásnak az az alternatívája, hogy mi itt regionálisan tartjuk távol a vírust. Például Magyarországon kanyarójárvány sohasem alakul ki a gyermekkori védőoltások következtében.

2. Lassan, de magától elgyengül: kicsi az esélye, túl nagy az ára

A modern orvoslás előtti időkben a légúton terjedő vírusok evolúciója a virulencia-gyengülés irányába zajlott. Igen, valószínűleg ez történt az ember másik négy, ma már csak szimpla náthát okozó koronavírusával is – magyarázta a virológus a második lehetőséget, ami a vírus elgyengülése. Ebben azonban nem sok reményt lát.

Ez rendszerint hosszabb időt vesz igénybe, és a modern orvosláskorában nem szabad megengedni az ezzel járó áldozatokat – mondja.

3. Újabb és újabb, kisebb hullámok – a legvalószínűbb

Egy további szcenárió, hogy magas lesz az átoltottság, ezért a járvány kisebb hullámokban, feltehetően szezonálisan újra és újra megjelenik. Az egészségügy képes lesz megbirkózni ezzel a helyzettel, de a vírus folyamatos fenyegetést jelent – mondta el a szakember a szerinte legvalószínűbb 3. opciót.

Mindezzel az is együtt járna, hogy a vírus evolúciója feltehetően abba az irányba haladna, hogy az egészséges fiatalok és gyermekek is egyre nagyobb arányban kaphatnák el a betegséget.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek