Sokan szeretik, de közülük sem mindenki bírja. Akinek érzékeny a gyomra, könnyen éghet tőle. Ez az erős paprika.
Az erős paprika sokak kedvenc ételízesítője. Ők el sem tudják nélküle képzelni a gulyáslevest vagy a halászlét. Másoknak viszont elég belőle néhány karika, és máris heves fájdalmat éreznek a szájukban, és ha leért, akkor a gyomrukban is.
https://www.borsonline.hu/aktualis/csipos-paprika-vedi-a-novenyeket/197373
Ennek oka nem más, mint a bogyós termés hatóanyaga, a kapszaicin. Ez a Wikipédia szerint egy fehér színű, szagtalan, tapintásra ragadós por, vagy nem kellően tiszta formában kissé viaszos anyag, melynek olvadáspontja 62–65 °C. A molekula kémiailag stabil, hőnek, forralásnak, vagy fagyasztásnak ellenáll. A tárolást tiszta (kristályos) formában vagy oldott állapotban, de akár fűszerpaprikában, konyhai körülmények között is jól bírja. Vízben rendkívül rosszul oldódik (0,0013 g/100 ml) de a rossz vízoldékonysága sem jelent akadályt abban, hogy hatását fűszerként kifejtse.
A kapszaicin jól bírja a hőkezelést, ezért főzés közben sem csökken a hatása. Vízben nem oldódik, ezért a túl sok hegyespaprika után felesleges több pohár vizet innunk.