Szinte mindenki szereti lángost, ez az egyik legnagyobb nyári kedvenc. Fokhagymával, tejföllel és sajttal az igazi! Ez az egyszerű étel hozzátartozik a kerthez, a strandhoz, a Balatonhoz, a Dunakanyarhoz. Lángos nélkül nem telhet el vakáció!
Forrás: Móricz István
A lángos frissen, forrón, fokhagymásan, jó sok tejföllel megkenve és reszelt sajttal megszórva az igazi – írja a Ripost7. A tökéletesre sült lángost kívülről aranysárga roppanós kéreg borítja, miközben a tésztája belül foszlós és puha. Fontos még, hogy nem tocsoghat a zsírtól, mert akkor megette a fene…
Szerencsére néhány trükk és praktika segít abban, hogy otthon is ugyanolyan tökéletes legyen a lángos, mint a balatoni büfében.
Fontos, hogy a liszt, amiből dolgozunk, ne legyen hideg és mindig szitáljuk át, mert így jóval lazább lesz, és könnyebben meg fog kelni. A begyúrt lángostésztát hintsük meg kevés liszttel, takarjuk le és várjuk meg, míg legalább a kétszeresére dagad – erre 2-3 órát kell szánni. Miután megkelt, már nem szabad újra átgyúrni.
Vízbe mártott szedőkanállal szaggassunk ökölnyi darabokat belőle – ezeket tegyük bevizezett deszkára és hagyjuk további 20 percig még kelni. Sütés előtt vizes kézzel ajánlott kinyújtani, megformázni a lángosokat.
Nagy serpenyőt válasszunk a sütéshez, lehetőleg napraforgóolajat használjunk. A lángost sosem szabad langyos olajba rakni – ez azért fontos, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. Mindig forró olajba tegyük, és figyeljünk rá, mert gyorsan kell mindkét oldalát megsütni. Ellenkező esetben nem lesz hólyagos és puha.
A kisült lángosokat célszerű állítva, kis hézaggal egymásnak döntve papírszalvétára sorakoztatni. Egymás tetejére fektetni őket nem szabad, mert a tésztában tárolt hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.
50 dkg finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 ek. olaj a tésztába
5 dl olaj a sütéshez
Elkészítése: Futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Adjuk a liszthez a sót, a felfutott élesztőt, 5 ek olajat és annyi langyos tejet, amennyit még fölvesz. Gyúrjuk össze, könnyű tésztát kell kapnunk. Letakarva két órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát osszuk 8 felé, mindegyik részt sodorjuk gombóccá. A darabokat közvetlenül sütés előtt formázzuk köralakúra. A megformázott lángosok mindkét oldalát forró olajban süssük aranysárgára. A kész lángosokat papírtörlőre szedjük ki. Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk.