A nagycsaládosok gyakran próbálnak spórolni úgy, hogy hűtőtáskában egész napi élelmet visznek magukkal a strandra azért, hogy ne a part melletti étteremsoron kelljen megvenni az ételeket és az italokat. Ám nem mindegy, hogy mit pakolunk el a hőségben.
Marton Adrienn gasztro-műsorvezető újragondolta a klasszikus fasírt, rántott hús, lángos menüt, összegyűjtötte, milyen egészséges ételek jöhetnek velünk a partra hűtőtáskában.
– Leginkább húsmentes szendvicseket ajánlanék, például valamilyen krémmel töltöttet. Ha pedig mindenképpen vinnénk lángost is, akkor kisebb méretűeket készítsünk, az úgy könnyebben tárolható – kezdte a Borsnak.
Az egészség mellett persze elfér egy kis palacsinta is, a meleg miatt túró helyett kerüljön bele például kakaó, dió, vagy dzsem.
– Vihetünk magunkkal grillezett vagy nyersen felvágott zöldséget is egy kis mártogatóssal.
Kulacsban vihetünk sárgabarack krémlevest, amihez kell 30 dkg hámozott, kimagozott sárgabarack, 2 evőkanál cukor, 100 ml tejszín, 3 evőkanál görög joghurt, 1 db citrom leve és héja, 1 csipet só, 1 csipet fahéj.
– Ezeket beletesszük egy turmixgépbe, jól összeturmixoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük – mondta Adrienn.
Ha mindenképpen húsra vágyunk, akkor próbáljuk ki a tésztasalátát, nagyon laktató. De ehhez mindenképpen szükség van hűtőtáskára.
– A főtt tészta összekeverhető főtt vagy grillezett apróra vágott csirkemellel, de tehetünk bele sajtot, csíkokra vágott füstölt sonkát, főtt vagy grillezett zöldségeket – mondta el Adrienn.
Jó választás a rágcsálnivaló, a pogácsa, a keksz, ezek nagyon jól bírják a meleget, de akár ide sorolhatnánk a gofrit is. Mogyorót, diót, mandulát is tehetünk el. Ha belefér a hűtőtáskába, akár csokoládédarabokkal, müzliszeletekkel is feldobhatjuk a strandi menünket, ha azonban külön fogjuk tárolni, válasszunk olyat, ami nem tud megolvadni a nagy melegben. A gyümölcsöket: almát, körtét, barackot kockázzuk fel, tegyük tárolódobozokba, hogy ne nyomódjanak össze.
Hozzávalók: 1 doboz olívás light vajkrém * 1 bögre zöldborsó * 1 szál újhagyma * 1 csokor friss petrezselyem * 1 db citrom.
Elkészítés: A zöldborsót megfőzzük, majd egy marék kivételével egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a megmosott, finomra vágott újhagymát és petrezselymet, a vajkrémet, pár csepp citromlevet. Sózzuk és borsozzuk, majd botmixerrel krémesre pürésítjük, majd hűtőbe tesszük.
A nagyobb hűtőtáskák vagy akár ládák, jobban tartják a hideget, mint a kicsik, hiszen eleve több hideg dolgot belepakolhatunk, amik nem engedik egymást sem felmelegíteni. A sorrendre sem árt figyelni.