Ne várjunk a napra, mi is tehetünk érte.
Forrás: Pexels
Szeretnénk, ha minél előbb az asztalon lenne kedvenc finomságunk? Hoztunk pár tippet, amivel ez könnyedén elérhető!
Az érő gyümölcsök olyan gázt adnak magukból, amivel felgyorsítják a körülöttük lévő többi gyümölcs érését. Erre a célra a legjobb a banán: ha egy érett darabot a paradicsom tövéhez teszünk, gyorsabban fog megérni.
Ha már látjuk, hogy érik a paradicsom, ritkábban öntözzük. Amikor a termés képződik, rengeteg vízre van szüksége a növénynek. De ha már az érésre kerül a sor, az öntözés visszafogásával ösztönözzük a paradicsomot, hogy minél gyorsabban érleljék a termést. Kiszáradni ne hagyjuk a növényt: 2-3 naponta azért öntsünk rá vizet.
Fontos figyelni a növényeket: ha azt látjuk, hogy valamilyen betegség jele mutatkozik, mielőbb vágjuk le az érintett részeket. Ezzel megnöveljük a palánta életét, és valószínűleg a többi gyümölcs egészséges marad.
A gyorsabb érés érdekében tegyük ezt meg. A ritkítással ugyanis több napfény éri a terméseket, így pedig hamarabb beérik a paradicsom.
Amikor már kifelé megyünk a paradicsomszezonból, jó ha leszedjük az apró szemeket, mert ezeknek már nem lesz ideje teljesen beérni. Ha ezt megtesszük, a többi, nagyobb szemre fordítja energiáit a palánta.
Kicsit brutális módszer, de segíthet. Erősen fogjuk meg a növény szárát, és finoman húzzuk meg néhányszor. Ezzel túlélési módba kapcsol a paradicsom, és ezáltal gyorsabban érnek a termések.
(via)