Aktuális

Sárgadinnyével dobja fel a palacsintartortát – Itt a tökéletes vasárnapi menü

Bors

Létrehozva: 2021.07.25.

Ha hét közben nincs idő többfogásos étkezésekre, hétvégén bepótolható. Ilyenkorra érdemes időzíteni a laktatóbb fogásokat, hiszen az sem gond, ha ebéd után a jóllakott családtagok elszundítanak.

Forrás: mindmegette.hu

Leves

Palócleves

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg sertéscomb * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 40 dkg zöldbab * 2 burgonya * 1 csokor petrezselyem * 3 ek olaj * 1 tk édes-nemes pirospaprika * só, frissen őrölt bors * ½ tk őrölt kömény * 1 babérlevél * 20 dkg tejföl * 1 ek finomliszt

Elkészítés: A húst mossuk meg, vágjuk kisebb kockákra. A vörös- és a fokhagymát hámozzuk meg, aprítsuk finomra. A zöldbabot tisztítsuk meg, vágjuk 2–3 centis darabokra. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel. A petrezselymet mossuk meg, vágjuk finomra. Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a hagymákat. Adjuk hozzá a húskockákat, és pirítsuk fehéredésig. Hintsük meg a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a köménnyel, adjuk hozzá a babérlevelet. Öntsük fel 1,5 liter vízzel, forraljuk fel. Fedjük le, és alacsony lángon főzzük a húst puhára. Adjuk a leveshez a zöldbabot és a burgonyát, és főzzük a levest, amíg az összes zöldség megpuhul. Közben keverjük simára a tejfölt és a lisztet. Merjünk hozzá egy kevés levest, majd öntsük a többihez, és keverjük el. Forraljuk még néhány percig. Aprított petrezselyemmel tálalhatjuk. 

Főétel

Saltimbocca sertésszűzből, oregánós tésztával

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg sertésszűz * 16 szelet sonka * 8 zsályalevél * 15 dkg vaj * 100 ml száraz fehérborecet * só. A körethez: 25 dkg rövid tészta * só * 1 ek olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma * 20 dkg paradicsomszósz * 4 kis ág oregánó

Elkészítés: A sertésszűz hártyáit távolítsuk el, majd vágjuk a húst 8 szeletre. Kissé klopfoljuk ki, sózzuk meg, tekerjük mindegyiket 2–2 szelet sonkába. A sonkába és a húsba tűzzünk fogvájóval 1–1 megmosott, egész zsályalevelet. Olvasszuk meg a vaj felét. Tegyük a hússzeleteket a zsályás oldalukkal lefelé a vajba, 1 percig pirítsuk nagy lángon, majd fordítsuk meg, és a másik oldalukat is süssük 1 percig. Ezt követően öntsük fel a borral, mérsékeljük a hőt, és a hússzeletek vastagságától függően 6–8 perc alatt pá-roljuk készre a húst. Vegyük ki mindet a serpenyőből. A vajas alaphoz adjuk hozzá a maradék vajat, keverjük simára, majd nagy lángon forraljuk be a felére. Sűrű szövésű szitán szűrjük át a mártást. A körethez a tésztát lobogva forró, enyhén sós vízben főzzük ki. Hevítsük fel az olajat, és dinszteljük meg rajta a meghámozott, lereszelt fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, sózzuk meg, és fűszerezzük az oregánó lecsipkedett leveleivel. A tésztát szűrjük le, a főzővízből tegyünk félre egy keveset. Hígítsuk fel ezzel kissé a szószt, forgassuk bele a tésztát, és 1 perc alatt főzzük készre. Tálaljuk a mártással meglocsolt hússzeletek mellé.

Desszert

Kakaós palacsintatorta sárgadinnyével

Elkészítési idő: 60 perc + pihentetés. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (12 szelethez): 1 tojás * 15 dkg liszt * 2–3 ek keserű kakaópor * 2 tasak vaníliás cukor * 30 ml napraforgóolaj + a sütéshez * 150 ml tej * 200 ml szódavíz * 2 kis sárgadinnye + a díszítéshez * 400 ml habtejszín * 1–2 ek porcukor * 5 dkg étcsokoládé * 1 ek vaj * 1 nektarin * só

Elkészítés: Keverjük simára az elhabart tojást a liszt egyharmadával, a kakaóporral, 1 csipet sóval, a vaníliás cukorral és az olajjal. Adjuk hozzá a tejet, majd kis adagokban dolgozzuk bele a szódavizet a megmaradt liszttel együtt. A sárgadinnyéket mossuk meg, vágjuk félbe, majd miután kimagoztuk őket, kockázzuk apróra a húsukat. A tejszínt verjük kemény habbá, azután szórjuk bele a porcukrot, és verjük további 1–2 percig. Kenjünk ki egy kevés olajjal egy serpenyőt, és süssük ki benne a palacsintákat a szokott módon. Ezután rétegezzük őket tányérra a tejszínhabbal és a sárgadinnyekockákkal a képen látható módon. Vízgőz fölött olvasszuk meg a felaprított étcsokit a vajjal együtt. Ezzel meglocsolva tálaljuk a sárgadinnyekockákkal és a cikkekre vágott nektarinnal díszített palacsintatortát.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek