Aktuális

Világrekord a Balatonon: kétméteres harcsát sütöttek - különleges eljárással készült a kapitális vad

Bors

Létrehozva: 2021.07.06.

Hétvégén rekordkísérletbe fogtak Balatonlellén: egy mesterszakács-csapat úgy döntött, egészben sütnek meg egy kétméteres magyar szürkeharcsát. Ez annyira jól sikerült, hogy világrekordot értek el, amit hamarosan bejegyeznek a Guinness-rekordok könyvébe is.

Forrás: Németh Levente / Sonline

Magyarországon egyre többen választják hobbinak a horgászatot, esélyt adva maguknak, hogy egy jókora harcsa akadjon a horgukra. Ez nem csoda, hiszen a bajszos ragadozók óriásira tudnak nőni, akár egy felnőtt ember méreteivel is vetekednek. Rózsa Gábor mesterszakács nem kisebb feladatot álmodott meg, mint egészben megsütni egy hatalmas szürkeharcsát. A végeredmény: világrekord!

Biztos alapokon

Rózsa Gábor a Bors kérdésére elmondta: a hatalmas halat egy tógazdaságtól szerezték.

Ez egy több éves anyaharcsa, amit a kalocsai Halas Gyuri gazdaságából szereztünk. Gyuri alapvetően élőhalakkal foglalkozik, az ő medencéjéből származik a harcsa.

A mesterszakács leszögezte: a halat hálóval emelték ki a vízből, és egy állatorvos is megvizsgálta. Így a rekordkísérletnek a hal részéről nem volt akadálya.

– A méretei óriásiak: 57,5 kilós súly mellett 207 cm-s hosszúsággal és 45,5 cm-s fejátmérővel rendelkezett – meséli Rózsa Gábor.

Fűszer, pác a jó ízekhez

A harcsát nem volt egyszerű elkészíteni. Pláne nem megsütni!

– Az előkészítés egy az egyben az én feladatom volt. A sütés előtt én fűszereztem és pácoltam be a halat a saját elképzelésemnek megfelelően. Ez két-három napig tartott, hiszen fogyaszthatóvá kellett tenni a fogást – részletezte a mesterszakács.

A sütés előtt alufóliába tekerték a monstrumot, hogy a hőtől ne sérüljön a hal teste.

– A sütőre való felhelyezéssel is megszenvedtünk kicsit: vissza kellett szorítanunk a harcsa farkát, hogy felférjen a forgató rúdra. Mivel hidegben tartottuk a halat, 2,5 óra kellett ahhoz, hogy a sütéshez kellően felmelegedjen a harcsa.

Kalandos sütés

A megpróbáltatások azonban csak ezután kezdődtek.

Erdélyi bükkfaszén felett forgott a harcsa, mert ez lassabban ég és magasabb hőt ad le. Minden rendben ment, mígnem a forgató berendezés villanymotorja 2 óra után megadta magát. Ezután egy darabig kézi erővel forgattuk a halat, majd amikor megjavították a motort, nem sokkal később eltört a harcsa farka. Ez azért volt veszélyes, mert így megtekeredett a teste, és nem egyenletesen sült a hal. Amikor ezt is helyrehoztuk, akkor pedig néhány rögzítőpálca esett ki a halból. Mindent összevetve 5-10 percenként újraterveztük a folyamatokat, és szinte csak a józan eszünkre hallgattunk – mesélte a nem mindennapi történetet Rózsa Gábor.

A szakácsnak egyszerre több helyre kellett megosztania figyelmét, hiszen a harcsasütés mellett 2500 adag balatoni halászlé is rotyogott a kondérokban.

Csapatmunka jótékony célért

A mesterszakácson kívül még 24-en dolgoztak a rekordkísérleten. Összesen 320 kg szén fogyott el, a sütés pedig 7,5 órán keresztül tartott. A rekordkísérlet pedig olyan jól sikerült, hogy hamarosan a Guinness Rekordok könyvébe is bekerül!

– Ilyet a világon senki nem készített, mi vagyunk az elsők akik ekkora harcsát egyben sütöttek meg. Mivel minden mozzanatot hivatalosan dokumentáltak a megfigyelők, egy diplomát kaptam a rekordról, amit Angliában fognak akkreditálni – zárta a mesterszakács.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek