Paradicsom, szilva, bab – elkényeztet minket a nyár vége, kezd beérni minden a fákon, bokrokon, földeken. Tegyünk el a friss, szezonális terményekből, gyümölcsökből minél több mindent!
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 700 ml passzírozott paradicsompüré * 150 ml zöldségalaplé * 1 kis fej vöröshagyma * 1 szál zellerszár * 2 evőkanál olaj * 1 tk cukor só, frissen őrölt bors * egy marék betűtészta
Elkészítés: Egy fazékban kevés olajon megfuttatjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és zellerszárat, majd, ha már kezd kissé pirulni, rászórjuk a cukrot, hogy az karamellizálódjon. Ezután beleöntjük a passzírozott paradicsompürét, és felöntjük a zöldséglevessel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd egy botturmix segítségével átturmixoljuk, hogy teljesen homogén legyen a leves. Sós vízben kifőtt betűtésztára merjük a levest.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (4 személyre): 600 g csirkemellfilé * só, fehér bors * 50 g liszt * 2 db tojás * 100 g zabpehely * 1 kisebb fej kínai kel * 60 g vaj * 300 g sárgabarack * 80 g kápiapaprika * ¼ db citrom * 150 ml olaj
Elkészítés: A megtisztított csirkemellet vágjuk fel szeletekre, kissé klopfoljuk ki azokat, majd sózzuk, borsozzuk meg. Ezután hempergessük meg őket a lisztben, a felvert tojásban és a zabpehelyben. A kelt mossuk meg, távolítsuk el a torzsáját, majd vágjuk fel a zöldséget cikkekre, és kis lángon kezdjük el azokat sütni a megmelegített vajon. Válogassuk ki a keményebb barackokat, magozzuk ki őket, azután vágjuk fel cikkekre, és adjuk a kelhez a kimagozott, felaprított paprikával együtt. Sózzuk, borsozzuk meg az egészet, majd fordítsuk meg a kelcikkeket, és süssük-pároljuk készre 2-3 perc alatt. Ízesítsük a keveréket a citrom kifacsart levével, forgassuk bele a puhább, kimagozott, felcikkezett barackokat, és törjük át azokat villával. Végül öntsünk hozzá egy kevés vizet, és forraljuk össze az egészet. A hússzeleteket süssük ki a közepesen felforrósított olajban, majd szedjük őket konyhai papírtörlőre, és csepegtessük le. A barackos kínai kellel körítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 személyre): 1 db biocitrom * 500 ml tej * só * 125 g kerek szemű rizs * 2 db tojás * 25 g vaj + a formákhoz * 50 g kristálycukor * 1 tasak vaníliás cukor * 125 g túró A szószhoz: 200 g málna * 200 g meggy * 50 g kristálycukor * 15 g étkezési keményítő
Elkészítés: A citromot mossuk meg, töröljük szárazra, majd zöldséghámozóval hántsuk le a héját, és tegyük lábasba azt a tejjel, 1 csipet sóval, továbbá az átöblített, lecsepegtetett rizzsel együtt. Forraljuk fel, azután kis lángon főzzük 25 percig. A tűzről levéve távolítsuk el a tejberizsből a citromhéjat, és hagyjuk kihűlni. Közben válasszuk szét a tojásokat, és a sárgájákat keverjük simára a puha vajjal, valamint a kétféle cukorral. Ezután adjuk a keveréket a tejberizshez az áttört túróval együtt. Végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Simítsuk a rizses masszát egy kivajazott tűzálló tálba, és süssük a 175 fokos sütőben 40 percig. Közben a szószhoz tegyük lábasba a megmosott málnát a kimagozott meggyel együtt, öntsünk fel 100 ml vízzel, és forraljuk fel. Ezután közepes lángon főzzük 7 percig. Végül adjuk hozzá a cukrot, valamint egy kevés vízzel simára kevert étkezési keményítőt, és kevergetve ismét forraljuk fel. Ezzel meglocsolva tálaljuk a rizsfelfújtat.