Az egyik legnépszerűbb és egyben legegyszerűbb nyári magyaros étel a lecsó. Az idei friss, roppanós zöldségekből még a kezdők is könnyedén eltehetnek üvegekben télire mennyei lecsót.
Lassan véget ér a naptári nyár, még viszonylag kedvező áron juthatunk hozzá a lecsóhoz szükséges zöldségekhez, ezért most érdemes hozzálátni a befőzéshez. Mivel egy zöldséges magyaros ételről van szó, olcsón lehet belőle nagy mennyiségben is ízletes fogást készíteni. Persze ahány ház, annyi szokás, az eltevéshez most egy, a kezdők számára is könnyű alapreceptet mutatunk.
1 kg vöröshagyma
2 kg paradicsom
4 kg tv paprika
2 fej fokhagyma ízlés szerint
pirospaprika
só, bors ízlés szerint
olaj vagy zsír
- Körülbelül 10 befőttesüveg
- egy nagy lábas
- sok konyharuha, takaró a dunsztoláshoz
1. Szabály: Húsfélét, kolbászt, virslit, tojást nem szabad hozzáadni! Közvetlenül fogyasztás előtt érdemes ezeket a kényesebb hozzávalókat belefőzni, máskülönben megavasodna az üvegben a lecsónk.
Készítsük elő a zöldségeket: mosás után, csumázzuk ki a paprikát, pucoljuk meg a hagymákat, majd daraboljunk mindent apró kockákra, a paprikát karikákra. Ha nem szeretnénk belefőzni a paradicsom héját: miután leforráztuk, és hirtelen hideg vízzel lehűtöttük, könnyen le tudjuk húzni a héját. Miután a hagymát olajon megdinszteltük, a pirospaprika por után mehet bele a többi zöldség és a fokhagyma, majd ízlés szerint a só, és a bors. Alkalmanként megkeverve főzzük annyira puhára, ahogy szeretjük.
Annyira kell teletölteni az üvegeket, amennyire csak lehet. Egyesek egy ujjnyi olajat, zsiradékot tesznek a tetejére, vagy celofánt tesznek a tető alá, ezek opcionális trükkök.
Miután jól rászorítottuk a tetejét, rögtön fordítsuk kupakkal lefelé, hogy az üvegbe szorult levegő átbuborékozva a lecsón sterilizálja.
2. Szabály: Érdemes egy kevéssel több levet hagyni rajta annak, aki rizzsel fogyasztja, amit szintén csak felbontás után szabad hozzákeverni, különben megromlik az étel az üvegben.
Az alaposan megmosott üvegeket fertőtlenítés miatt ajánlott kifőzni. A csírátlanítás akkor történjen, mikor már elkészült a lecsónk, nem szabad az üveg szájához érni, nem szabad eltörölgetni, azonnal a forró üvegbe kell kanalazni a kész ételt.
A dunsztolási eljárással, a forró üvegekbe zárt forró étel konyharuhákkal, takaróval jó alaposan bebugyolálva lassabban hűl ki. Ezzel az eljárással érjük el, hogy még tovább, tartósítószer nélkül is sokáig, akár évekig is fogyasztható és ízletes maradjon a lecsónk. Bár dunsztolás nélkül is eltehető a fent említett módon, de hogy az eltarthatóságát növeljük, érdemes ezt a módszert is bevetnünk az eltevéskor.
A befőttes üvegeket hagyjuk a lábosban, amiben felforraltuk a vízzel. Itt töltsük bele a lecsót, majd azt is forraljuk fel, mikor bugyog, zárjuk rá a fedőt. Miután elzártuk alatta a gázt, konyharuhákkal betakarva lassan, 10-12 óra alatt hagyjuk teljesen lehűlni.
A konyharuhára tett, lavórban lecsepegtetett, kihűlt üvegekbe szedjük a fazékban felforralt lecsót, rögtön zárjuk rá a kupakot, majd jó alaposan takarókkal bebugyolálva hagyjuk kihűlni.
Ha reggel látunk hozzá, lefekvés előtt már el is tudjuk tenni a kihűlt üvegeket, csak töröljük szárazra, és címkézzük fel. A dátumot semmiképp se hagyjuk le róla, hogy tudjuk meddig tálalhatjuk fel.