Aktuális

Nem kell száz évet várni a következő pandémiára – a koronavírushoz hasonló járvánnyal riogatnak a tudósok

Bors

Létrehozva: 2021.08.25.

Szakértők szerint évtizedeken belül újabb komoly, halálos világjárvánnyal kell szembenéznie az emberiségnek.

Forrás: Pixabay

Az 1918-19-es spanyolnátha-járvány után az emberiségnek száz évet kellett várnia, míg egy újabb világjárvánnyal szembenézett. A szakértők szerint azonban a covid-pandémia leküzdése után jóval rövidebb idő telik majd el, mire egy újabb, hasonlóan halálos vírussal kell felvennünk a harcot.

Az amerikai Duke Egyetem szakértőcsapata szerint legfeljebb hatvan év fog eltelni egy, a koronavírushoz hasonló méretű világjárvány kitöréséig, ugyanakkor jóval aggasztóbb számokkal is szolgáltak a tudósok, amikor úgy fogalmaztak:

minden egyes évben két százalék az esélye egy ehhez hasonló pandémia kitörésének.

A tudósok természetesen elsősorban nem ijesztgetni szeretnének: céljuk, hogy jobban megismerjék a világjárványokat, azok általános "működését", kitörésének valószínűségét, ezáltal pedig jobban felkészülhessen az emberiség a következő nagy harcra.

– Amikor két pandémia közt száz év telik el, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a következőig is van száz évünk. Ez azonban hamis elképzelés – magyarázta a tanulmányt jegyző Dr William Pan.

– Ez jól mutatja, milyen fontos a járványokra való korai reagálás, ami miatt lokálisan és globálisan is meg kell figyelnünk a járványkitöréseket, amellett, hogy figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy a nagy járványok miért lesznek egyre gyakoribbak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek