Kímélő étrenden tartják a hazánkba érkező Ferenc pápát. Ez persze nem az ebédet biztosító Gundel étterem döntése: őszentsége közelmúltban vastagbélműtéten esett át, ezért pedig könnyen lehet, hogy élete végéig diétáznia kell. A patinás vendéglőnek már van rutinja uralkodók és magas rangú méltóságok ellátásában, hiszen 25 évvel ezelőtt II. János Pálnak is ők főztek.
Ferenc pápa várhatóan nem időzik sokat Magyarországon. Jövetele elsődleges célja, hogy szentmisét pontifikáljon a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnapi zárónapján, de köztudott, hogy találkozni fog magyar egyházi és állami vezetőkkel is.
Az egyházfő alig néhány órás itteni tartózkodása is különleges feladatokkal látja el a Gundel éttermet.
A magyar gasztronómiát magas szinten művelő intézmény egyik illetékese annyit elárult munkatársunknak, hogy a pápa az öltözőjébe csak gyümölcsöket és ásványvizet kért, de hogy a mise után pontosan milyen menüvel kedveskednek neki, egyelőre bizalmas információ.
Az eredménnyel aligha lesz oka elégedetlenkednie Ferencnek, hiszen az ételeket maga Wolf András nemzetközileg is elismert séf álmodta meg.
Az nem titok, hogy Ferenc pápának szigorú diétás étrenden kell élnie. A közelmúltban vastagbélműtétet kellett rajta elvégezni. Az operáció után fennállt a fertőzés veszélye, ám ez végül nem következett be.
Hogy mégis előre sejthessük, hogy vajon mi kerül a szentatya tányérjára, van némi kiindulási alapunk. A katolikus egyház jelenlegi első embere már találkozott egyszer a magyarsággal, mégpedig a csíksomlyói búcsún. A kegytemplom közelében levő Jakab Antal Tanulmányi házban könnyű ebédet, azaz zöldséglevest, utána pedig halat, csirkesültet, burgonyát és párolt zöldségeket szolgáltak fel neki.
A Gundel étterem egyébként már készített menüsort pápának, mégpedig 25 évvel ezelőtt Szent II. János Pálnak. Az egyházfő akkor Pannonhalmára, a Bencés Fő-apátság alapításának ezeréves évfordulójára érkezett. II. János Pálnak szokása volt, hogy nem csupán nagyböjt péntekjein mondott le a húsról. A szeptember 6-i ebéd éppen erre a napra esett, vagyis a séfnek figyelembe kellett vennie, hogy az illusztris vendég legfeljebb halat fogyaszt. Az illetékes főszakács előételnek végül gombát választott. Ezután balatoni fogas következett Gundel módra roston, zöldséggyöngyökkel, cukkiniágyban, fehérboros mártással. Desszertnek almás, meggyes és túrós rétes következett rétesfagylalttal.
A vacsora hasonlóan különlegesre sikerült. Az egyik menüsor köménymagleves buggyantott fürjtojással, szilvásváradi pisztráng roston sütve és burgonyával volt, a másik változat pedig sárgadinnyelevesből, fűszerbundában sült tiszai harcsából, illetve diós, vaníliás csokoládéhabos pannonhalmokból állt.
Másnap a szent egyházfő Győrbe utazott, hogy 150 ezer hívő előtt misét tartson. Az egyházfőt barackpálinkával, vilmoskörtével és Unicummal kínálták, a tányérra hideg fogas került franciasalátával és tartármártással, ezt pedig szigetközi gombócleves követte zellerrel és finom zöldségekkel. A főétel nyitrai pulykamell volt, ami annyit tesz, hogy a panírt burgonyacsíkokkal bolondították meg. Igencsak elnyerte a Szent-atya tetszését a gombával töltött csirke primőr salátával, valamint az utána felszolgált almás és meggyes rétes is.
A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei a magyar kormány ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápának.