Aktuális

Gulyás Gergely: pontosították az SZJA-visszatérítés részleteit, ezeknek a szülőknek jár az összeg

Bors

Létrehozva: 2021.09.29.

<p>A kormány legfrissebb döntéseiről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta a nyilvánosságot.</p>

Kedden tartott ülést a Kormány, az ott elhangzottakról tartott tájékoztatót  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legfontosabb, az SZJA-visszatérítés:

Gulyás elmondta, ha a gazdasági növekedés mértéke idén eléri az 5,5 %-ot, akkor a 2021-ben befizetett adót mindkét szülő visszakapja, ha van a családban 18 évnél fiatalabb, vagy még tanuló gyermek. Az időközi adatok szerint nem lehetséges, hogy ne érje el a gazdasági növekedés ezt a mértéket, sőt, akár 7,5 % is lehet, ami sokban függ a járványhelyzettől és a karácsony előtti vásárlási kedvtől. Gulyás emlékeztetett, ez az elmúlt 31 év legnagyobb növekedése.

A jogosultak körénél is tisztázódott pár kérdés: azoknak a szülőknek jár visszatérítés, ahol 2021 bármely napján jogosultak voltak, akár egy napig is családtámogatásra.

A KATÁ-sok a megfizetett tételes adó 25 %-ának visszatérítésére jogosultak.

A kormány meghallgatta az orosz gázmegállapodással kapcsolatban is az illetékes minisztériumokat:

A 10+5 éves megállapodás hosszútávon biztosítja a rezsicsökkentéssel elért eredményeket, így nálunk olcsóbb a gáz a lakossági fogyasztóknak, mint egész Európában bárhol.

A megállapodás jelentősége azért is óriási, mert az utóbbi hónapokban soha nem látott földgáz- és energiaáremelkedés volt a környező országokban, miközben nálunk ezek a díjak nálunk átlagosan 25 %-kal csökkentek. A magyar fogyasztók mindössze a 40 %-át fizetik annak, mint az EU-s átlag.

Magyarországnak sikerül raktároznia is jelentős mennyiségű gázt, ez is biztosítja, hogy alacsonyan maradjanak az árak.

A vírushelyzetről is szólt Gulyás Gergely:

Gulyás ismertette a ma reggeli adatokat: 546 új fertőzöttet találtak, a hat elhunyt közül pedig mind idősek voltak és súlyos alapbetegséggel küzdöttek.

A leghatékonyabb védekezés a fertőzés ellen még mindig az oltás: mindenki hatféle oltóanyagból választhat és akár az első, akár a második vagy a harmadik oltásánál tart, lesz elég oltóanyag.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az elhunytakról a személyes adatok védelme és kegyeleti miatt nehézségbe ütközik közölni, hogy oltottak voltak-e vagy sem. Viszont emlékeztetett, sokkal nagyobb az esélye a súlyos szövődményeknek és a halálnak, ha valaki úgy kapja el a vírust, hogy nem oltott.

Úgy fogalmazott, ha a helyzet úgy kívánja, vissza lehet térni ahhoz a helyzethez is, hogy bizonyos szolgáltatások (pl. mozi, színház), csak védettségi igazolvánnyal legyen látogatható.

A tömegközlekedésen való maszkhasználatról elmondta, hogy egyrészt mindenki szabadon dönt arról, hogy hord-e maszkot vagy sem, egyébként pedig a közlekedési társaságok hatásköre, hogy elrendelik-e járataikon ezt az intézkedést.

Azzal számol a kormány, hogy a negyedik hullám felívelő szakaszában vagyunk, de a 60 %-os átoltottság miatt a hullámgörbe csúcsa jóval alacsonyabban lesz, mint a korábbiakban.

A kórházban ápoltak, akik majdnem mind idősek, 90 %-uk 60 év feletti, esetében több az oltatlan, mint az oltott.

- A 12-19 év közötti diákok oltottsága már 50 % feletti, a pedagógusoké 85 %, így jó eséllyel nem kell távolléti oktatással számolni - mondta el Szentkirályi Alexandra.

Két szervezet is foglalkozik azzal, hogy kiderüljön, hogy miért volt itthon és a környéken magasabb a halandóság lakosságarányosan, mint például az osztrákoknál. A vizsgálat eredménye októberre várható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek