Aktuális

Szuperimmunitás: félistenek és szuperhősök a Covid ellen?

Címkék
koronavírus

Bors

Létrehozva: 2021.09.13.

Egy friss kutatásból derült ki nemrég: léteznek olyan emberek, akik hihetetlenül erős védekező képességgel rendelkeznek a koronavírussal szemben. A tudósok hajlamosak már-már emberfelettinek nevezni azokat, akiknél ez a rendkívüli immunitás mutatható ki, egyébként „szuperimmunitásként” vagy „hibrid immunitásként” is emlegetik.

VÉDELEM Az elmúlt hónapokban végzett kutatások alapján úgy tűnik, a SARS-CoV-2 elleni hibrid immunitás lenyűgözően erős lehet, az ellenállóképesség efféle típusának létezése pedig igen örvendetes tény.

Az ilyen emberek szervezete meglehetősen magas antitest-szintet állít elő,

mely antitestek roppant jelentős rugalmassággal rendelkeznek – ezek egyrészt képesek lehetnek megbirkózni a világban különféle koronavírus-változataival, másrészt az azokat követően megjelenő variánsokkal szemben egyaránt hatékonyak lehetnek.

Köztünk élnek az immunitás „félistenei”

A Rockefeller Egyetem virológusa, Paul Bieniasz szerint meglehet, hogy ezek a személyek talán az összes SARS-CoV-2 vírusváltozat ellen magas fokú védettséget élveznek: a tőlük származó antitestek semlegesíthetik a hat már ismert, meglehetősen ijesztő vírusváltozatot – derül ki a szakember és kollégái által múlt hónapban megjelentetett tanulmányból.

Jóllehet, hogy az ezen emberek az olyan SARS-típusú vírusokkal szemben is védve vannak, amelyek még meg sem fertőzték a társadalmat"– tette hozzá a virológus.

De kik ezek a „szuperhősök” és tényleg azok?

Ezek a köztünk élő „félemberek” olyan személyek, akiket tavaly megfertőzött a koronavírus, idén pedig mRNS-vakcinákkal lettek immunizálva. A szakemberek szerint nincs kizárva, hogy a vérükben lévő antitestek a legerősebb SARS-CoV-2 mutációt is könnyedén hatástalanítani tudják, sőt még azokat a leendő mutációkat is, amelyek jóeséllyel ellenállhatnak majd a jelenlegi vakcináknak.

Dolgoznak a végső megoldást jelentő vakcinán is

Jelenleg több kutatás is egy pán-koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére fókuszál – emelte ki Theodora Hatziioannou, hozzátéve, hogy

egy efféle oltóanyag minden jövőbeli vírusváltozat ellen védelmet jelenthetne.

Ez lehetne a biztos megoldás, mert a „szuperimmunitás” alapját minden vizsgált páciens esetében az jelentette, hogy egyszer átestek már a betegségen, ami viszont nem veszélytelen, hiszen könnyedén az életünkbe is kerülhet.

A harmadik oltás is „rátesz egy lapáttal”

Mindemellett továbbra is kérdés, hogy vajon minden olyan embernél efféle immunválasz alakul-e ki, aki átesett a fertőzésen, majd felvette az mRNS-vakcinát; mi lesz, ha valaki az oltóanyag igénylése után lesz fertőzött; illetve

kialakulhat-e hibrid immunitás a harmadik injekció után, ha sosem voltunk fertőzöttek? 

Hatziioannou ugyan egyelőre csak gyanítja, hogy a szuperimmunitás gyakori jelenség lehet: – Mind a 14 páciens esetében ugyanazt tapasztaltuk – mondta a virológus, majd hozzátette, hogy a harmadik oltás feltétlenül elősegíti az antitestek további fejlődését.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek