A Balatoni Kör idén is megválasztotta az év strandételét. A versenyben egy új irányvonal mutatkozott meg, ami nem csak a nyertes fogáson, de az év felfedezettjén is meglátszik. Az idei felhozatal legkülönlegesebb ételének megálmodójával beszélgettünk
Idén hetedszer rendezték meg az Év Strandétele elnevezésű versenyt, amely során hét döntős étel közül került ki a győztes fogás, emellett pedig az Év Felfedezettje címet is megkapta egyikük.
Az idei év felhozatalán egyértelműen megmutatkozik a strandgasztronómia új trendje, ami egy egészségesebb irány. A hét döntős fogásból öt vegetáriánus, valamint egy teljesen vegán étel szerepelt.
Az Év Felfedezettje címet a balatonvilágosi Tarow Bisztró vegán bundáskenyere kapta meg, amelynek megálmodója egy fiatal szakács, Mátrai Patrik. A teljes mértékben állati eredetű összetevőktől mentes fogás már külső megjelenésében elképesztő, ám az ízek ismeretével válik igazán izgalmassá.
– Csicseriborsóliszt, mandulatej és kurkuma alkotja a tojásmentes bundát, aminek „kénes” ízét feketesóval adjuk hozzá. Feltétként avokádót, paradicsomos salsát, savanyított lilahagymát és friss zöldfűszereket használunk – magyarázta Patrik, aki még a teljes receptet is megosztotta velünk.
Hozzávalók 4 főre: 250 g csicseriborsóliszt * 3 ek fekete himalájai só * 3 tk sörélesztőpehely * 1 tk kurkuma * mandulatej * 8 szelet kenyér * só * bors * olívaolaj
Elkészítés: Összekeverjük a száraz összetevőket és annyi mandulatejet öntünk hozzá, hogy palacsintatésztaszerű állagot kapjunk, majd a kenyereket beáztatjuk, mintha hagyományos bundáskenyeret készítenénk. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, majd megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát: így ezt a bundáskenyeret nem bő olajban sütjük. Ízlés szerint tálalhatjuk zöldségekkel, gyümölcsökkel, vegán pástétomokkal vagy ahogyan a Tarow Bisztróban készítjük, házi avokadókrémmel és friss salsával.
Patrik különleges bundáskenyerével nem csak a Tarow Bisztró étlapját színesíti, a vegán étrendet ő maga is követi.
Nagyjából másfél éve láttam egy érdekes dokumentumfilmet, és már másnap felhagytam a húsfogyasztással. Idén tavasszal pedig már kezdtem lemondani a további állati eredetű termékekről
– részletezi az év felfedezettjének ötletgazdája, hozzátéve: – Elsősorban szakmai és magánéleti szempontból döntöttem a vegánság mellett, de idővel rájöttem, hogy ezzel nagyon sok jót tehetek a bolygónk számára.
Arra a kérdésünkre, hogy a vegán életmóddal mik a tervei a jövőre nézve, Patrik ezt válaszolta:
– Az egész életemet erre szeretném felépíteni. December óta működtetek DinoKitchen néven egy vegán főzős YouTube-csatornát, és a párommal szeretnénk a jövőben egy vegán street food helyet nyitni.
A Club Aliga kikötőjében található Tarow bisztró már a tóparti panorámával elvarázsolja a vendégeket, ám a hely nem éri be a látványvilággal: a séf kifejezetten izgalmassá teszi az étlapot az egyre népszerűbb vegetáriánus és nemzetközi kínálattal.
A bundáskenyeret a reggeli étlappal együtt kreáltuk, mindenképp valami olyanban gondolkoztunk, amit az ember a Balaton körül nem, vagy elvétve kóstolhat csak – ezzel a friss és vegán vonallal szerintem ezt eléggé eltaláltuk
– árulta el lapunknak a Tarow bisztró séfje, Fáy István, aki azt is elmondta, hogy az étterem tavaly nyitott, ám arculatát csak idén nyerte el véglegesen.
– Elképzelésünk a jövőre, hogy kikössünk a balatoni gasztronómia alaphelyei közé, majd mindig új vizekre evezve, ötletet merítve, jót és újdonságot készítsünk. Szeretnénk megtartani ezt a mindenre nyitott, innovatív, bátor szemléletet, amivel minden megkötéstől szabadon alkottuk meg az idei tételek esszenciáit – folytatta a séf.
Fáy István séf azt is elárulta, hogy az étterem általuk választott fantázianeve különleges meglepetést okozott, miután kiderült annak valódi jelentése.
– A Tarow, eredetileg a „raw” (magyarul nyers – a szerk.) szóból képzett, általunk kitalált fantázianév. Miután utánanéztünk, mi a valós jelentése, kiderült, hogy a kelták használták a bikára. Így jött, hogy ha egy bika jót akarsz enni, akkor gyere a Tarowba! (nevet).