Aktuális

Elmondja a szakértő, mi a friss halhús ismérve

Bors

Létrehozva: 2021.10.02.

<p>Főként karácsonykor fogyasztunk vadat vagy halat, pedig a legegészségesebb húsételek közé tartoznak. A diétákba is beépíthetőek, mert zsírtartalmuk alacsony. A Fishing and Hunting csatorna gasztro műsorának házigazdája, Andrejszky Zoltán megosztotta velünk kedvenc halas és vadas receptjeit.</p>

Forrás: Shutterstock

Vásárlás: árulkodnak a kopoltyú lamellái

Európa legtöbb országában fejenként évente 20 kiló halat fogyasztanak, nálunk alig éri el a 4 kilót az egy főre jutó átlag. Pedig az orvosok szerint is legalább heti kétszer ajánlott lenne fogyasztani szívünk-és érrendszerünk egészsége érdekében. A Halimádók konyhájának műsorvezetője, Andrejszky Zoltán elmondta, hogy már nagyon sok piacon lehet kapni friss halat. A legjobb, ha élőt veszünk, és megkérjük az eladót, hogy előkészítve adja át nekünk. Ha nem élőhalat vásárolunk, figyeljünk arra, hogy a kopoltyú lamellái piros és ne fehér legyen, húsa ne legyen sápadt. A hal kifogásának idejétől számítva színe egyre halványabb, fakóbb lesz. A friss halhús tapintásra rugalmas, ha ujjunkkal benyomjuk, nem marad ott a helye.

Dunai halászlé

Aki a pontyot szereti, annak a halászlé az egyik kedvence. Zoltán szereti ugyan a szegedit, de a dunai halászlére esküszik.

A halászlé nem attól lesz jó, hogy túlbonyolítjuk, a jó minőségű pontyhús az alapja. Sziki- vagy vadvízi ponttyal az igazi, persze a horgászoknak egyszerűbb dolga van, a Dunából lehet ilyet fogni – tanácsolja a televíziós séf.

Hozzávalók

  • 1db ponty    
  • 1fej vöröshagyma    
  • 1ek pirospaprika
  • 1db tv paprika
  • 1db közepes paradicsom
  • só ízlés szerint

Elkészítés: 

– Felteszem a vizet, rögtön belerakom a vöröshagymát egészben, a hal aprólékot, a farkát, a fejét (a fejéből ki kell venni a keserű csontot) az uszonyait, a halhúst, a tv paprikát, a paradicsomot, és kicsit megsózom, majd elkezdem lassan forralni, egész addig amíg gőz nem keletkezik. Ha fölé teszem a kezem és ragadós lesz, akkor lesz jó. Visszaveszem a bugyogást, a fazék közepére szórom a pirospaprikát. Amikor a halcsontról leválik a hús kiveszem, lefejtem a húst és átszűröm a levest, majd külön tányérban tálalom a halhúst és a levet. Tésztát nem mindig szoktam hozzátenni, de ízlés kérdése.

Tejszínes süllő

Akár kezdő szakácsok is gyorsan elkészíthetik, és garantáltan nagy sikert fog aratni mindenkinél. A halasnál is biztosan találunk fogast, de mivel gyakori halfajunk, álló és folyóvizekben egyaránt előfordul, így horgász ismerősöktől is beszerezhető.

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg süllő (szeletben)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3 gerezd fokhagyma vagy granulátum
  • 3 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj és  olíva olaj (a sütéshez)
  • liszt
  • pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • késhegynyi szerecsendió

Elkészítés:

– Először lefilézzük, levesszük róla a bőrét, a színhúst kevés lisztben megforgatjuk. Ezután óvatosan mindkét oldalát kisütjük a vajban és az olívaolajban. Ettől selymesebb lesz az íze. A halat kivesszük, a zsiradékban barnára sütjük, 2-3 gerezd fokhagymát belereszelünk, de ne süssük túl, mert keserű lesz. Öntsük fel főzőtejszínnel aztán jöhet bele pici szerecsendió, 1 csokor aprított petrezselyem. Mikor besűrűsödik a süllőt beleteszem és fedő alatt nagyjából tíz percig főzöm. Rizzsel tálalva mennyei.

Őzgerinc

Hozzávalók:

  • 4 dl étolaj
  • 4 db babérlevél
  • 6 db borókabogyó
  • 10 szem fenyőmag
  • 2 db szegfűszeg
  • 2 db szegfűbors
  • 2 csipetnyi friss kakukkfű
  • 1 dkg friss gyömbérgyökér
  • 2 evőkanál minőségi mustár
  • 1 dl száraz vörösbor

Elkészítés: 

- Előző nap bepácolom, besózom a húst a vadfűszerkeverékkel és olajjal bekenem. Egy napig állni hagyom a pácban letakarva a hűtőben. Következő nap kiveszem, beteszem egy sütőtálba, kevés kacsazsírral leöntöm, teszek alá egy kevés vizet, ráhajtom a füstölt szalonna szeleteket, lefedem vagy lefóliázom. 160°C fokon 8 órán keresztül vagy 180°C fokon 3 órán át sütöm. Akkor van kész, ha megszúrva nem vér, hanem szaft jön ki. Tejszínes krumplipürével az igazi, amit a hús szaftjával leöntve tálalunk – osztotta meg receptjét a televíziós szakács.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek