A szakértők szerint a rendszeres kávéfogyasztás számos betegség megelőzésében és kezelésében segít.
Kávézást nagyon sokan gondolják rossz szokásnak. Azonban a legújabb kutatásból kiderült, hogy valójában nagyon egészséges dolog, kávéfogyasztás számos betegség megelőzésében és kezelésében segít, hiszen nem is gondolnánk, de a kávé tele van antioxidánsokkal és fontos tápanyagokkal.
A Portugál Egyetem és a Bonni Egyetem tudósai által készített nemzetközi tanulmány szerint a koffein blokkol egy specifikus receptort, és csökkenti a stressz tüneteit. Ez a hatékonyság garantált, ha naponta legalább négy csésze kávét iszol. Bebizonyosodott, hogy azok, akik rendszeresen isznak kávét, 20%-kal kisebb eséllyel szenvednek depressziótól.
A kávé csökkenti a szívbetegség által okozott halál és a rák kockázatát, megelőzi a cukorbetegséget, sőt visszafordítja az Alzheimer kórban szenvedő betegek kognitív romlását.
Évtizedeken keresztül azt az orvosi tanácsot kaptuk, hogy a kávé árt a szívünknek, most új tények éppen az ellenkezőjét bizonyítják: a mérsékelt kávéfogyasztás megvéd a szívrohamtól és az azt követő szívmegállástól. Ahogy a sztrók esetében is, a kávé kedvező hatást gyakorol az érfali funkciókra.
A szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek napi három-öt csésze kávét is tanácsolnak. Ezenkívül a kávé antioxidánsokat is tartalmaz, ezért gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
Ha esetleg elkerülte volna a figyelmünket, a koffein minden egyes fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Jó okkal, hiszen egyike azon kevés természetben is előforduló anyagoknak, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a zsírégetéshez. Tény, hogy 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetéshez 10%-kal járul hozzá az elhízott, és 29%-kal a normális testalkatú kávéfogyasztóknál.
Az elmúlt évtizedek megannyi kutatásával a hátunk mögött ma már elég magabiztosan állíthatjuk, hogy a rendszeres kávéfogyasztás jót tesz az egészségünknek.