A csokoládéallergia nem csak mese, valójában létezik, csak meglehetősen ritka.
Az ünnep közeledtével egyre több édesség kerül az asztalra, a gyerekek többségét pedig már pár hét múlva csokoládéval megtömött csomag várja az ablakban.
A tömegeknek gyártott csokoládék kevesebb kakaót, ám annál több cukrot, mogyorót, szóját, lecitint, glutént, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket tartalmaznak.
A csokoládéallergia tünetei
Ezek a tünetek rendszerint azonnal, vagy a csokoládé fogyasztását követő 1-2 órán belül fellépnek.
Lehet, hogy az allergiás tünetek a csokoládé fogyasztása után jelentkeznek, viszont ettől még az sem kizárt, hogy a csoki valamely egyéb összetevője okozza a panaszt: ludas lehet például a tej, a mogyoró, a mandula, a tojás, vagy valamelyik adalékanyag is.
Az is lehet, hogy a valódi probléma a hisztamin intolerancia, amikor is egy csökkent enzim működés miatt a szervezetben problémákat okoz a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása (amilyen a paradicsom és a halak mellett a csokoládé is). A hisztamin allergia tünetei a hányinger, hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, gyomorégés, migrén és a szédülés.