Gasztro

25 perc alatt kész a tökéletes mézeskalács

Létrehozva: 2021.12.19.

Karácsonykor a legtöbb családnak van legalább egy hagyományos étele, amelyet muszáj megcsinálni. Mellé viszont lehet kicsit újítani, vagy egy régebbi receptet elővenni, hogy igazán emlékezetessé váljon az ünnepi ebéd.

Forrás: Pexels

Leves

Karácsonyi borleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 5 dl bor
  • 5 dl víz
  • 5 tojássárgája
  • 2 fahéjrúd
  • 10 szem szegfűszeg
  • 1/2 vaníliarúd
  • 12 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 1 ek búzaliszt

Elkészítés: Egy lábosban a vizet, 3 deci borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 2 deci bort. Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól és liszttől besűrűsödik. Mazsolával meghintve, forrón tálaljuk.

Főétel

Eredeti Wellington bélszín

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg bélszín
  • 50 dkg fagyasztott leveles vajastészta
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 3 tojás
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • őrölt fekete bors
  • 1 tk mustár
  • olaj
  • liszt

Elkészítés: A bélszínt lehártyázzuk, a borssal és a mustárral jól bedörzsöljük, majd tálba tesszük és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva érleljük a hűtőszekrényben 1 éjszakán át.

A lecsöpögtetett bélszínt 1 tk sóval bedörzsöljük. A pácoláshoz használt olajból a serpenyőben felforrósítunk egy keveset, és körbepirítjuk rajta a húst 7-8 perc alatt. Hűlni hagyjuk, majd folpackba csomagolva behűtjük.

A megtisztított gombát és hagymát apróra vágjuk, és a hús pácolásához használt olajon keverés közben addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és a morzsával együtt rövid ideig tovább pirítjuk. Végül ráöntünk két felvert tojást, és dermedésig sütjük. A tűzről lehúzva a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

A kiengedett vajas tésztát 1 centi vastagra nyújtjuk. Az elősütött húst körbetapasztjuk a gombapéppel, és a tészta közepére helyezzük. Minden oldalról jól megkenjük egy felvert tojással, majd ráhajtjuk a tésztát és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék tojással bekenjük a tetjét, villával pár helyen megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Főtt burgonya, krumplipüré vagy zöldségköret illik hozzá.

Kímélő megoldás

Rántott ponty

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 pontypatkó
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 6 dl olaj

Elkészítés: A halat besózzuk, majd állni hagyjuk. Utána bepanírozzuk, azaz előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk a szeleteket. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

A rántott patkókat hasábburgonyával és savanyúsággal kínáljuk.

Desszert

Karácsonyi gyümölcskenyér

Elkészítési idő: 65 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 tojás fehérje
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 12 dkg liszt
  • kevés szódabikarbóna
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt meggy
  • 5 dkg dióbél
  • 5 dkg étcsokoládé

Az áztatáshoz:

2 dl sütőrum

Elkészítés: A sütőformát vékonyan kikenjük olajjal, vagy vajjal és kilisztezzük. Az aszalt gyümölcsöket felkockázzuk, majd a mazsolával együtt 1 órára rumba áztatjuk. A tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd a kanalanként hozzáadott cukorral és a vaníliáscukorral kemény, fényes habot készítünk belőle. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a lecsepegtetett gyümölcsöket, az apróra vágott diót és csokit, végül belecsorgatjuk az olvasztott vajat, és könnyed mozdulatokkal alaposan elkeverjük. A gyümölcskenyér tésztáját a formába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük, de csokimázat is készíthetünk rá.

A nagymama receptfüzetéből

Mézeskalács

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg liszt
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 tojás
  • 30 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 5 ek tej

A mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 tojás fehérje
  • 2 csepp citromlé

Elkészítés: A mézeskalács tésztájához a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a tejet és a szobahőmérsékletű vajat, majd jól összegyúrjuk. Lisztezett asztalon fél centi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti formára kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire helyezve 6-8 perc alatt készre sütjük. A kihűlt kalácsokat mázzal díszítjük. Ehhez a porcukrot átszitáljuk és a keményítővel, sóval elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket és a citromlevet, majd habzsákba töltjük a díszítéshez.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek