Gasztro

25 perc alatt kész a tökéletes mézeskalács

Létrehozva: 2021.12.19.

Karácsonykor a legtöbb családnak van legalább egy hagyományos étele, amelyet muszáj megcsinálni. Mellé viszont lehet kicsit újítani, vagy egy régebbi receptet elővenni, hogy igazán emlékezetessé váljon az ünnepi ebéd.

25 perc alatt kész a tökéletes mézeskalács

Forrás: Pexels

Leves

Karácsonyi borleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 5 dl bor
  • 5 dl víz
  • 5 tojássárgája
  • 2 fahéjrúd
  • 10 szem szegfűszeg
  • 1/2 vaníliarúd
  • 12 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 1 ek búzaliszt

Elkészítés: Egy lábosban a vizet, 3 deci borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 2 deci bort. Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól és liszttől besűrűsödik. Mazsolával meghintve, forrón tálaljuk.

Főétel

Eredeti Wellington bélszín

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg bélszín
  • 50 dkg fagyasztott leveles vajastészta
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 3 tojás
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • őrölt fekete bors
  • 1 tk mustár
  • olaj
  • liszt

Elkészítés: A bélszínt lehártyázzuk, a borssal és a mustárral jól bedörzsöljük, majd tálba tesszük és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva érleljük a hűtőszekrényben 1 éjszakán át.

A lecsöpögtetett bélszínt 1 tk sóval bedörzsöljük. A pácoláshoz használt olajból a serpenyőben felforrósítunk egy keveset, és körbepirítjuk rajta a húst 7-8 perc alatt. Hűlni hagyjuk, majd folpackba csomagolva behűtjük.

A megtisztított gombát és hagymát apróra vágjuk, és a hús pácolásához használt olajon keverés közben addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és a morzsával együtt rövid ideig tovább pirítjuk. Végül ráöntünk két felvert tojást, és dermedésig sütjük. A tűzről lehúzva a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

A kiengedett vajas tésztát 1 centi vastagra nyújtjuk. Az elősütött húst körbetapasztjuk a gombapéppel, és a tészta közepére helyezzük. Minden oldalról jól megkenjük egy felvert tojással, majd ráhajtjuk a tésztát és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék tojással bekenjük a tetjét, villával pár helyen megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Főtt burgonya, krumplipüré vagy zöldségköret illik hozzá.

Kímélő megoldás

Rántott ponty

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 pontypatkó
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 6 dl olaj

Elkészítés: A halat besózzuk, majd állni hagyjuk. Utána bepanírozzuk, azaz előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk a szeleteket. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

A rántott patkókat hasábburgonyával és savanyúsággal kínáljuk.

Desszert

Karácsonyi gyümölcskenyér

Elkészítési idő: 65 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 tojás fehérje
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 12 dkg liszt
  • kevés szódabikarbóna
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt meggy
  • 5 dkg dióbél
  • 5 dkg étcsokoládé

Az áztatáshoz:

2 dl sütőrum

Elkészítés: A sütőformát vékonyan kikenjük olajjal, vagy vajjal és kilisztezzük. Az aszalt gyümölcsöket felkockázzuk, majd a mazsolával együtt 1 órára rumba áztatjuk. A tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd a kanalanként hozzáadott cukorral és a vaníliáscukorral kemény, fényes habot készítünk belőle. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a lecsepegtetett gyümölcsöket, az apróra vágott diót és csokit, végül belecsorgatjuk az olvasztott vajat, és könnyed mozdulatokkal alaposan elkeverjük. A gyümölcskenyér tésztáját a formába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük, de csokimázat is készíthetünk rá.

A nagymama receptfüzetéből

Mézeskalács

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg liszt
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 tojás
  • 30 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 5 ek tej

A mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 tojás fehérje
  • 2 csepp citromlé

Elkészítés: A mézeskalács tésztájához a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a tejet és a szobahőmérsékletű vajat, majd jól összegyúrjuk. Lisztezett asztalon fél centi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti formára kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire helyezve 6-8 perc alatt készre sütjük. A kihűlt kalácsokat mázzal díszítjük. Ehhez a porcukrot átszitáljuk és a keményítővel, sóval elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket és a citromlevet, majd habzsákba töltjük a díszítéshez.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek