Karácsonykor a legtöbb családnak van legalább egy hagyományos étele, amelyet muszáj megcsinálni. Mellé viszont lehet kicsit újítani, vagy egy régebbi receptet elővenni, hogy igazán emlékezetessé váljon az ünnepi ebéd.
Forrás: Pexels
Karácsonyi borleves
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: Egy lábosban a vizet, 3 deci borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 2 deci bort. Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól és liszttől besűrűsödik. Mazsolával meghintve, forrón tálaljuk.
Eredeti Wellington bélszín
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: A bélszínt lehártyázzuk, a borssal és a mustárral jól bedörzsöljük, majd tálba tesszük és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva érleljük a hűtőszekrényben 1 éjszakán át.
A lecsöpögtetett bélszínt 1 tk sóval bedörzsöljük. A pácoláshoz használt olajból a serpenyőben felforrósítunk egy keveset, és körbepirítjuk rajta a húst 7-8 perc alatt. Hűlni hagyjuk, majd folpackba csomagolva behűtjük.
A megtisztított gombát és hagymát apróra vágjuk, és a hús pácolásához használt olajon keverés közben addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és a morzsával együtt rövid ideig tovább pirítjuk. Végül ráöntünk két felvert tojást, és dermedésig sütjük. A tűzről lehúzva a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
A kiengedett vajas tésztát 1 centi vastagra nyújtjuk. Az elősütött húst körbetapasztjuk a gombapéppel, és a tészta közepére helyezzük. Minden oldalról jól megkenjük egy felvert tojással, majd ráhajtjuk a tésztát és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék tojással bekenjük a tetjét, villával pár helyen megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Főtt burgonya, krumplipüré vagy zöldségköret illik hozzá.
Rántott ponty
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: A halat besózzuk, majd állni hagyjuk. Utána bepanírozzuk, azaz előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk a szeleteket. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
A rántott patkókat hasábburgonyával és savanyúsággal kínáljuk.
Karácsonyi gyümölcskenyér
Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
Az áztatáshoz:
2 dl sütőrum
Elkészítés: A sütőformát vékonyan kikenjük olajjal, vagy vajjal és kilisztezzük. Az aszalt gyümölcsöket felkockázzuk, majd a mazsolával együtt 1 órára rumba áztatjuk. A tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd a kanalanként hozzáadott cukorral és a vaníliáscukorral kemény, fényes habot készítünk belőle. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a lecsepegtetett gyümölcsöket, az apróra vágott diót és csokit, végül belecsorgatjuk az olvasztott vajat, és könnyed mozdulatokkal alaposan elkeverjük. A gyümölcskenyér tésztáját a formába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük, de csokimázat is készíthetünk rá.
Mézeskalács
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
A mázhoz:
Elkészítés: A mézeskalács tésztájához a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a tejet és a szobahőmérsékletű vajat, majd jól összegyúrjuk. Lisztezett asztalon fél centi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti formára kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire helyezve 6-8 perc alatt készre sütjük. A kihűlt kalácsokat mázzal díszítjük. Ehhez a porcukrot átszitáljuk és a keményítővel, sóval elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket és a citromlevet, majd habzsákba töltjük a díszítéshez.