A magas koleszterinszint nem lebecsülendő probléma, hosszú távon súlyosan egészségkárosító tényező. A táplálkozás segíthet kordában tartani.
A koleszterin kisebb részét az étkezés során juttatjuk be a szervezetbe, nagyobb hányada a májban szintetizálódik. A laborvizsgálatokon három koleszterinnel kapcsolatos érték szerepel, az összkoleszterin, az LDL- és a HDL-koleszterin. Az LDL-t, azaz az alacsony sűrűségű lipoproteint a köznyelv káros vagy rossz koleszterinnek hívja, mivel magas szintje hozzájárul az erekben a lerakódások, plakkok képződéséhez, jócskán növeli az érelmeszesedés valószínűségét.
A koleszterin emelkedett szintje hosszú távon valóban komoly egészségügyi problémákhoz vezet, növeli az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófa, azaz a stroke kialakulásának kockázatát.
Avokádó
A telítetlen zsírsavakban gazdag olajos gyümölcs segít kordában tartani a rossz koleszterinszintet, tisztítja az ereket, erősíti azok falát és megakadályozza az eltömődéseket.
Eper
Egy új tanulmány megerősíti, hogy az eper fogyasztása segít a koleszterin elleni küzdelemben, és védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Az eper hatóanyagai befolyásolják a HDL (jó koleszterin) termelődését.
Banán
A banánban található pektin csökkenti a koleszterin-szintet.
Olívabogyó és olívaolaj
Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét, és kiválóan megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket.
Keserű csokoládé
A keserű csokoládé növeli az antioxidánsokat, így az immunrendszer ellenálló képességét, megkötik a szabad gyököket, védik a sejteket az oxidációtól, így segíti a szív- és érrendszer egészségét. Válasszunk legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládét, és fogyasszuk rendszeresen, de kis adagokban.