Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a karácsonyi halpucolással, filézéssel foglalkozunk.
Sokan nemcsak a szálkák miatt ódzkodnak a haltól, hanem a pucolását sem kedvelik, hiszen nyálkás, csúszós bőre miatt nehéz megfogni, ráadásul a lerepülő pikkelyek ellephetik a konyhánkat. A Fishing and Hunting csatornán futó Halimádók konyhájának műsorvezetője, Andrejszky Zoltán mindössze negyed óra alatt megpucol, kifiléz egy halat. A Borssal most megosztotta titkát.
– A ponty esetében a legegyszerűbb módszer, ha a farok részénél, a pikkely alatt egy filéző késsel óvatos bemetszést ejtünk. Ezt megismételjük a hátánál és a hasánál – mondta a Borsnak Andrejszky. – Ezután a farkánál az ujjunkat beledugjuk a késünk által vágott nyílásba, majd felfele toljuk a kezünket, így gyönyörűen elválik a haltól a pikkely, amelyet egy hártya tart. Ezzel a módszerrel pillanatok alatt konyhakészre varázsolhatjuk a pontyot.
A Halimádók konyhájának műsorvezetője azt is elárulta, hogy különböző fajtájú halaknál más-más technika szükséges.
– A keszegeknél például a hagyományos késes módszer mellett a botra szerelt söröskupakkal lehetünk a legeredményesebbek. Az igazán profik két kupakkal dolgoznak, ráadásul extra élvezet, hogy előtte meg kell inni az üveg tartalmát – tette hozzá Zoltán, aki felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi technikát érdemes a kertben kipróbálni, ugyanis az elrepülő pikkelyek miatt az egész konyha halpénzes lesz.
A karácsonyi asztalról a ponty mellett a harcsa sem hiányozhat. Sokan nem tudják, de nem minden esetben kell nyúzni a bajszos ragadozót. A kisebb példányoknál elég csupán forrázni, majd a szivacs dörzsis részével fehérre törölni.
– Ez a módszer 20 kiló alatti példányoknál tökéletes. A nagyobbaknál a legegyszerűbb, ha egy fára felszögeljük az állatot, majd a nyakánál megvágjuk a bőrét, és egy fogó segítségével lehúzzuk róla – fogalmazott Andrejszky.
Ha nem akarunk a szálkákkal bajlódni, akkor érdemes kifiléznünk a halat. A pontyot is könnyedén szálkátlaníthatjuk.
– Felülről a gerincet teljes szélességében megvágjuk, majd a „borda” mellett apró, vágó mozdulatokkal végighúzzuk a kést, és gyönyörűen leválasztjuk a húst a csontról – zárta a Fishing and Hunting csatorna műsorvezetője.