Aktuális

Három nyomós ok van a gyerekek oltására

Címkék
koronavírus

Bors

Létrehozva: 2021.12.09.

Mint azt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közelmúltban közzé tette, három nyomós ok van a gyerekek vakcinációjára, vagyis ha igazán vigyázni akarunk a fiatalokra, mindenképp beoltatjuk őket.

Forrás: Pexels.com

Magyarországon hamarosan lehet regisztrálni az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására. Mint azt Szlávik János az M1-en elmondta,

három nyomós ok van a gyerekek oltására.

Egyrészt ugye ők is lehetnek súlyos betegek, azaz elméletben nem kizárható, hogy ők is kórházba kerüljenek, ráadásul az ő esetükben is kialakulhatnak poszt-covid tünetek. 

Csak az oltás védheti meg őket

– Náluk is előfordulhat olyan immunmechanizmusú többszervi gyulladásos betegség, amelynek esetén akár egy enyhe koronavírus-fertőzést követően is kórházi ápolásra szoruljanak – fejtette ki a főorvos, hozzátéve, hogy ez ellen a betegség ellen jelenleg az oltások a leghatékonyabbak.

A gyerekek ráadásul sokkal inkább terjesztik a betegséget,

hiszen sokkal hajlamosabbak a vírus tünetmentes hordozására, tehát könnyen megfertőzhetik a szülőket és nagyszülőket.

A harmadik ok pedig egészen praktikus, hiszen ha egy iskolai osztályban kiderül valakiről, hogy fertőzött, az oltott gyermekeket nem kell karanténba küldeni, így a szülőnek sem kell otthon maradnia vele.

Nem is olyan gyenge az omikron

Az omikronról ugyanúgy vannak kedvező, mint kevésbé kedvező hírek: az például, hogy a variáns megjelenésével a Pfizernél azonnal megkezdték az általuk gyártott vakcina módosítását, az utóbbi csoportba tartozik. Örvendetes tény azonban, hogy

az omikron egy közönséges nátha-, illetve a koronavírus találkozásából született meg,

ennek ellenére azonban nem dőlhetünk hátra, hiszen egy gyorsan terjedő variánsról van szó – ráadásul azt sem garantálhatja senki, hogy ez majd az összes többi vírustörzset kiszorítja majd. 

Útban a végleges vakcina

A folyamatosan újabb és újabb mutánsokat előidéző vírushelyzet végére Szlávik János szerint az a vakcina tesz majd pontot, ami a valamennyi variáns ellen hatékony védelmet fog biztosítani.

Addig, míg az univerzális oltóanyag meg nem érkezik, tehát 2022-ben és várhatóan még 2023-ban is ismételnünk kell majd az oltásokat"

– magyarázta a főorvos.

– A magyar emberek sem különböznek más országok betegeitől, tehát ahogy más országokban is az oltatlanokra veszélyes a vírus, így itt is. Természetesen, ha valaki nagyon idős vagy beteg, akkor elkaphatja a vírust akár két vagy három oltást követően is, de ez ritka – hangsúlyozta Szlávik János.

Folytatódik az oltási akció

Ezen a héten is folytatódik az oltási akció országszerte. Ez már a harmadik olyan hét, amikor az ország több mint száz pontján,

reggel 7 és este 7 között előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül

várják azokat, akik szeretnék felvenni a koronavírus elleni vakcinát. Az oltási akció első két hetében 1 millió 139 ezren kaptak oltást.

Összefogással a koronavírus árváiért

Közös összefogással támogatja a koronavírusban elhunyt szülők gyermekeit a Pizza Forte, a Vesta Home és a Speedy Motorsport. A három cég egymillió forintot adományozott az Áder János köztársasági elnök által létrehozott Regőczi István Alapítványnak, így a koronavírus miatt árván maradt gyermekeknek. A cégek szintén közösen szerveznek meg december 27. és 29. között egy úgynevezett Szilveszter Rallye-t a Hungaroringen.

Az amatőr autóversenyen az árván, vagy félárván maradt gyerekeknek biztosítanak programokat.

A helyszínen frissen sült pizza várja a családokat, a kicsik biztonságos és ellenőrzött körülmények között ülhetnek be az autóversenyzők mellé és élvezhetik a gyorsulást.

Fradi-labdát árverez az MTVA

Nemcsak a lábuk, szívük is aranyból készült. A koronavírusban elhunyt szülők árvái megsegítése céljából futball-labdára adtak autogramot a Ferencváros egykori játékosai. A 12-szeres válogatott exfradista Szokolai László 22 egykori csapattársától szerzett be autogramot egy focilabdára. Még az a Jancsika Károly is gondolt a sanyarú sorsú gyerekekre, aki az Egyesült Államokban él.

A Jónak lenni jó műsort nézve tűnt fel, hogy a háromszoros olimpiai bajnok kardozó, Szilágyi Áron a Tokióban viselt sisakját küldte el a tévéhez"

– mondta a Borsnak Szokolai. – Héray László, a Szent István SE elnöke rögvest adott egy labdát, azzal körbejártam régi játszótársaimat, majd vittem azt Óbudára a tévé-székházhoz. Ezúttal azok a korosodó fradisták, többek között Nyilasi Tibor, Ebedli Zoltán és Bálint László írták alá a labdát, akik az 1975/76-os magyar bajnokságban kiharcolták az aranyérmet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek