A kórokozók a legváratlanabb helyeken bújnak meg, amelyekre igazából nem is gondolnál.
A baktériumok mindenütt megtalálhatóak. A levegőben, a vízben és még rajtunk is. Legtöbbjük ártalmatlan, számos ezek közül létfontosságú, de néhány betegség kiváltója is lehet. Minden háztartásban meg van az a hely, ahol a legjobban érzik magukat. Ezért fontos odafigyelnünk és rendszeresen tisztítanunk ezeket a területeket és tárgyakat.
Sokan nem is gondolnák, hogy hol rejtőzik a legtöbb baktérium a háztartásban. Íme egy kis segítség a témát illetően.
Fürdőszoba
A magas páratartalom miatt a fürdőszobában a csírák felhalmozódnak a sarkokban és a csempe közötti hézagokban, a lefolyókban, valamint a függönyökön. Tisztításkor használjon fertőtlenítőszert, szellőztesse ki a helyiséget.
Fogkefék
A száj tele van baktériumokkal, különösen éjszaka után. Ezért alaposan mossa le a fogkefét forró vízzel.
WC
Ha úgy gondolja, hogy a ház legpiszkosabb helye a WC, akkor nem. Sokkal több kórokozó van a falakon és a padlón. Ezért gyakrabban mossa le a padlót a WC-ben, és zárt fedéllel engedje le a vizet. Ez csökkenti a mikrobák megtelepedését a falakon és a padlón.
Okos Eszközök
Végül, de nem utolsó sorban, említést érdemelnek még otthonunk okoseszközei, a telefonok és a számítógépek. Az okostelefont a mai ember szinte mindenhová magával cipeli, természetesen folytonos kézmosás nélkül használja – majd az arcához emeli. Pedig ezeken a kijelzőkön rengeteg baktérium tanyázhat! Érdemes hát akár napi szinten is fertőtlenítős törlőkendővel áttörölni a kijelzőt.
Konyhai szivacsok
Ahol nedvesség és víz van, ott minden kis kórokozó jól érzi magát. A konyha duplán veszélyes: az ételmaradékok ugyanis megtapadnak a mosogató oldalán, a zsíros lerakódások pedig ideális helyet biztosítanak például a szalmonellának, a campylobacternek és a colinak.
Vágódeszkák
A baktériumok kedvenc helye a fadeszkák felülete, statisztikailag 200-szor több van belőlük, mint a WC ülőkéjén. Ezért a legjobb, ha műanyag vagy kerámia vágódeszkát választasz. A legjobb megoldás, ha minden élelmiszercsoporthoz (hús, hal, zöldség és gyümölcs) külön deszkát használunk, majd 5%-os ecettel tisztítsuk.