Koronavírus

Aggasztó, mit jósolnak a szakértők a rettegett omikron variánssal kapcsolatban

Bors

Létrehozva: 2021.12.03.

Módosítva: 2021.12.15.

Cseppet sem megnyugtató előrejelzéssel számolnak a szakértők a koronavírus-pandémia kapcsán.

Forrás: Shutterstock

Noha a hivatalos álláspont szerint még csak a múlt hónapban jelent meg a koronavírus új variánsa, az omikron, egyes szakemberek szerint már szeptember végén-október elején jelen lehetett a világban. Aggasztóbb azonban, hogy az előrejelzések szerint nem csak hogy jó ideig velünk marad az új mutáció, de 

három-hat hónapon belül átveszi a dominanciát.

A szingapúri virológus, Dr Leong Hoe Nam jóslata szerint legfeljebb fél év kell, hogy az omikron átvegye azt a pozíciót, amit jelenleg a delta-variáns tölt be, mely gyakorlatilag teljes egészében uralja a negyedik hullám alakulását.

Sajnos a megfelelő – kifejezetten az omikron-variánsra kifejlesztett – vakcinák tekintetében sem túl optimista az ázsiai szakértő:

– Jó gondolat, de sajnos nem praktikus. Nem tudjuk siettetni egy vakcina kifejlesztését, és amire kijönnénk vele, már gyakorlatilag mindenkit megfertőzött az omikron, tekintve, hogy milyen könnyen terjed.

A vakcinagyártók ugyanakkor nem osztják Leong Hoe Nam véleményét. A Moderna-vezető Stephane Bancel ugyan arról beszélt, hogy hónapokba telhet egy kifejezetten az omikronra szánt vakcinavariáció elkészítése, de a Pfizer élén álló Albert Bourla szerint 100 nap múlva már készen lehetnek egy ilyen oltással – jegyzi meg a Daily Star.

Addig is a legjobb védekezés – és ebben mindenki egyetért – a jelenleg elérhető oltásokból egy emlékeztető ("harmadik") oltás felvétele.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek