Trükk

Eddig rosszul verted fel a tojásfehérjét

Létrehozva: 2022.01.21.

A tojásfehérjét felverni nem boszorkányság, és nem is lehet túlverni, mint a tejszínt, de néhány apró trükk megkönnyíti a műveletet.

A felvert tojásfehérjét számos étel és sütemény alapja. Tojásfehérje habot készíteni nem olyan nagy ördöngösség, de ahhoz, hogy az eredmény valóban tökéletes érdemes oda figyelni néhány apróságra.

 

  • A tökéletes tojásfehérjéhez levegő kell. A levegőztetésnek köszönhető, hogy a fehérjék mérete akár 8-szorosára is megnőhet. Az apró légbuborékokat habverő vagy turmixgép segítségével lehet "felfújni".
  • A legjobb, ha réz, rozsdamentes acél, vagy üvegedényekben veri fel a tojáshabot. A műanyag edényekkel az a baj, hogy nagyon gyakran zsírosak maradnak, vagy mosószer maradványok tapadnak rá a felületére. Ha teheti, inkább ne használja őket, vagy alaposan mossa és öblítse el, majd pedig törölje szárazra.
  • Ne verje túl sokáig a tojásfehérjét, ugyanis ebben az esetben a habban keletkező buborékok elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanez történik akkor is, ha sokáig állni hagyja a kész habot.
  • Pár csepp extra hozzávalót is tehetünk a habba, hogy még keményebb, stabilabb legyen. Pl egy csipet só, pár csepp ecet, citromlé vagy cukor.
  • Ha a habot tésztába kell forgatnia, legyen nagyon óvatos. A túl erős mechanikus mozgások keverés közben szintén tönkreteszik a habot, ami elveszíti rugalmasságát, tartását.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek