Soha ki nem merülő fűszerpolcunk lesz a konyhában, ha megtanuljuk megfelelően tárolni a zöldfűszereket.
Minden otthoni fűszernövény-termesztőnek ismerős lehet, hogy a rendszeresen szüretelt levelek tárolása nehézkes feladat. Soha ki nem merülő fűszerpolcunk lesz a konyhában, ha megtanuljuk megfelelően tárolni. Friss zöldfűszerek nélkül nagyon unalmasak az ételek, semmit sem ér petrezselyem nélkül egyetlen saláta sem, bazsalikom nélkül a pizza, nem beszélve a kaporról, ami nélkül nincs tökfőzelék.
A következő körülmények gyorsítják fel a friss fűszerek elöregedését:
Házi készítésű fűszersó: Turmixgépben keverje össze a sót és a fűszereket. Tegye a keveréket egy sütőlapra, és süsse 100 fokon körülbelül 30-40 percig, amíg a keverék kiszárad. Próbálja ki a rozmaringsót a bárányhoz, a bazsalikomsót a paradicsomhoz, a koriandersót az avokádóhoz.
Olasz nagymama módszere: Egy réteg bazsalikomot bekenünk egy réteg sóval, és hűvös helyen tároljuk, így a bazsalikom egy hónapig eláll.
Így szárítsunk fűszernövényt: A gyógynövények, mint az oregánó és kakukkfű, szeretik a szárazságot. Akasszuk fel fejjel lefelé, vagy terítsük ki egy papírtörlőre. Egy hét múlva fóliába csomagolhatjuk és fagyaszthatjuk is.
A mélyhűtött fűszernövények több hónapon keresztül megőrzik aromájukat és ugyanúgy használhatóak, mintha frissek lennének, nem úgy, mint a szárított növények, melyek esetében az íz töményebb lesz a szárítás után.