Siker

Hihetetlen sikert ért el Vészabó Noémi Olaszországban

Létrehozva: 2022.02.07.

Módosítva: 2022.02.07.

Díjazták Vészabó Noémi festőművész munkásságát Olaszországban.

Vészabó Noémi festőművész munkásságát Olaszországban  International Leonardo da Vinci Prize kitüntetéssel ismerték el. A neves művészettörténészekből álló zsűri a világ legkülönbözőbb országaiban élő kortárs művészek munkáit értékelte. Vészabó Noémi ezzel a díjjal bekerült a világ húsz kiemelt művésze közé. A rangos eseménynek Firenze történelmi palotája, a Palazzo Borghese adott otthont. Az ünnepségen ott voltak a firenzei magyarok és a római magyar nagykövetség képviseletében Kudar Gábor is, a Collegium Hungaricum igazgatója is.

Vészabó Noémi munkásságával a Magyar Nemzet többször foglalkozott.

"Egy egészséges nemzeti kultúrának sajátosnak és összetéveszthetetlennek kell lennie, saját kérdésekre saját válaszokat kell adnia. Vészabó Noémi festészetéből árad az életvidámság, a kereszténység világa, a sokoldalúság, az értékelvűség, a szenvedély. Novelláiból pedig a legfontosabb, a szerelem bonyolultságának és sokoldalúságának a kérdése"– hangzott el egy korábbi kiállítás megnyitóján.

A világjárvány kezdetén Vészabó Noémi hamar felismerte, hogy történelmi időkben még fontosabb a művészet, hiszen a festmények ünneppé tehetik a hétköznapokat a nehéz pillanatokban. Virtuális kiállításra invitálta otthonába az érdeklődőket, ahol 55 festményből álló tárlatát egy kisfilm segítségével mutatta be.

"Veszedelmek idején a lelkünkkel védekezünk. Hiszen tudják: nem csak kenyérrel él az ember" – szólt a nézőkhöz Vészabó Noémi virtuális kiállításának bevezetőjében.

Tavaly pedig arról adtunk hírt, hogy mai Petőfi-képünkhöz ad kapaszkodót Vészabó Noémi festőművész munkája, amely eltér a klasszikus feldolgozásoktól. Nemzeti költőnk egy új, egyértelműbb ábrázolását ismertük meg általa.

"Amikor megfestettem ezt a szokatlan portrét, az is feltett szándékom volt, hogy egy kicsit közelebb hozzam a XXI. századhoz a költőt" – nyilatkozta akkor Vészabó Noémi.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek