MALACKODÁS

Így zajlott a Vas megyei böllérverseny!

G.CS.

Létrehozva: 2022.02.08.

Február 5-én, Győrváron ismét megrendezték a Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivált és Böllérversenyt, 33 csapat részvételéve. Idén tíz csapat a Kárpátmedence Magyarországon túli részéről érkezett. Az esemény elsődleges célja volt, hogy megismertesse a látogatókkal a tradicionális gasztronómiai szokásokat és népi hagyományokat.

Forrás: Bors

Nagyapám még nevelt a háznál sertéseket, legalább ötöt-hatot, kettő-kettőt levágtunk a családnak és a barátoknak, a többit eladta, abból vette a következő malacokat. Sajnos ma már faluhelyen is alig tartanak jószágot, így a disznóvágásból már inkább látványosság lett.

Papp Róbert törött bordával vállalta a versenyt Fotó: Gigor Csaba / Bors

A családi vágásokon engem csak a disznó balhátsó lábához engedtek a fogáskor, mondván csak az való nekem, mert a mellsőkkel csak táncolnék a jószágal. Volt benne igazság, de azért arra mindig nagyon ügyeltem, hogy legyen rajtam sapka.

A régi emlékek ellenére is nagyon vártam a győrvári fesztivált, ahol a böllérek mellett a pálinkaházak is megmérették magukat, több mint 200 párlattal és pálinkával benevezve a versenyre.

Disznó perzselés és bontás hajnalba Fotó: Gigor Csaba / Bors

Hajnali hat, kezdés. A kispoharak szépen sorban kirakva a tálaló tálcára, malackák már érzik a vesztüket. Sivítva várják, hogy melyik csapathoz kerülnek. Még egy kis huzavona és kezdetét veszi a verseny, a tíztagú zsűri mindent lát és mindent pontoz, értékel. A megfogástól a pörzsölésen át a bontásig. Nagyon kell sietnük, mert a versenyzők igen gyorsak. Mire én is körbejárok, addigra már a segédek viszik is a csapatok sátrához a ládákat a szakszerűen bontott, darabolt disznó alkatrészekkel.

A csapatoknak először böllérmájat, utána egy szépen bontott csontnélküli kart kellett bevinni a zsűri sátrába, délben levest, utána pedig toroskáposztát. Szegény zsűritagok, mennyi Bilagitot szedtek be a nap végére?

Muravidék csapata már a tájra jellemző kolbászt tölti Fotó: Gigor Csaba / Bors

Nem csak a ők lett jól lakatva, hanem a kilátogatok népes tábora is, kicsiktől a nagyokig. Minden standon jó szívvel kínálták a településre, tájegységre jellemző étkeket, a pogácsától kezdve a kolbászokon át a böllérmájig. És persze az elmaradhatatlan pálinkák. Ha, valaki ennek ellenére szomjas és éhes maradt, akkor minden bizonnyal vegetáriánus volt.

Éhesen senki nem távozott Fotó: Gigor Csaba / Bors

Egy fantasztikus nap volt, jövőre ismét.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek