A hagyma szinte mindegyik ételnek egy alap hozzávalója, de elég körülményes bánni vele.
A főzés talán legkellemetlenebb része a hagyma pucolása és felszeletelése: a héj töredezik, apró darabokban elszakad, patakokban folynak a könnyeink. Egy kreatív videóból most megtudhatjuk, hogyan bánjunk el a hagymával, mielőtt az bánik el velünk.
A hagyma a benne lévő illóolajok miatt csípi a szemet és marja az orrnyálkahártyát, ezért, ha nem akarsz könnyezni a pucolása közben, ezeknek az aromáknak a kipárolgását kell mérsékelned.
1. Fektesd a hagymát a vágódeszkára, rögzítsd az egyik kezeddel, és a kést minden vágásnál magad felé húzva szeleteld a hagymát.
2. Japán stílus: függőleges irányban, felülről lefelé ’ütögetve’ dolgozz.
3. Közeledve a végéhez (mindkét stílusnál), fordítsd meg a hagymát, fektesd el, és folytasd a szeletelést a végéig.
4. Western stílus (azaz nyugat-európai): úgy haladj, mint a gőzmozdony kerekét hajtó tengely, kissé körkörös irányban.