Lassan kizöldül a természet, nem csoda, hogy a konyhában is egyre több friss hozzávalóval dolgozhatunk. A medvehagyma a kora tavasz slágere, de a zsenge borsó, a zöldhagyma, és a petrezselyem is jó választás.
Tejszínes medvehagyma-krémleves
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
1 ek olívaolaj
1 vöröshagyma
1 burgonya
8 dl víz
1 leveskocka
1 csokor medvehagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
só, bors
Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát, rátesszük az apróra kockázott burgonyát, és felengedjük a megmelegített vízzel, majd beletesszük a leveskockát. Amíg felforr, addig a medvehagymát megmossuk, és a vastag szárától megtisztítjuk. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobjuk a durvára vágott medvehagymát és az áttört fokhagymát, majd forrástól számítva kb. 5-8 percig főzzük. Ezután botmixerrel leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, a tejszínt simára keverjük egy kis levessel, és így levesbe öntjük folytonos keverés mellett. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint. A tejszínnel éppen csak forrásig főzzük.
Kijevi csirkemell fokhagymás krumplipürével
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre):
4 csirkemell
10 dkg vaj
8 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyem
só, bors
15 dkg liszt
3 tojás
2 marék pankó morzsa
olaj
1/2 kg burgonya
3-4 ek tej
1-2 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A csirkemelleket hegyes késsel hosszában felszúrjuk, egy zsebet vágunk bele, majd megsózzuk. Fakanál nyelével óvatosan, hogy ne szakadjon el, kitágítjuk a mélyedést.
A vajat egy keverőtálban szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd habverővel habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot, és hűtőbe tesszük.
A hideg, ízesített vajat egyenlő darabokra szeleteljük, és egyenként betöltjük a csirkemelleken ejtett zsebekbe. A töltött csirkemellek szélét fogpiszkáló segítségével összetűzzük, majd liszt, felvert tojás, pankó morzsa sorrendben bepanírozzuk. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat, és a csirkemelleket közepes tűzön mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Ezután kiszedjük belőlük a fogpiszkálót, amivel összetűztük őket. A lényeg, hogy a panír résmentesen zárja a nyílást.
A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és burgonyapasszírozóval áttörjük. A tejet felforraljuk, és habverő segítségével a burgonyához keverjük. A szeletelt fokhagymát aranybarnára pirítjuk, tálalás előtt a burgonyapüréhez keverjük.
Sajtos zöldséges quiche
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 5
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojássárgája
só, bors
5 dkg lágy sajt
1 csomag mini mozzarellagolyó
1 tojás
1 dl tejszín
olívaolaj
1 csokor zöldhagyma
1 marék zöldborsó
1 csokor medvehagyma
Elkészítés: A lisztből, a vajból, a tojássárgájából kb. 50 ml hideg vízzel és egy csipet sóval omlós tésztát gyúrunk, majd fóliába csavarva 30 percre a hűtőbe tesszük. A lereszelt sajtot, a darabokra tépett mozzarellát, a tojást és a tejszínt összedolgozzuk, és megborsozzuk.
A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, és piteformába nyomkodjuk. 200 fokra előmelegített sütőben, 10-15 percig elősütjük. A megmosott, felszeletelt hagymákat és a borsót egy kevés olajon megfuttatjuk, és a tejszínes masszába keverjük. A krémet az elősütött pitére simítjuk, és 190 fokon aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt.
Csokis cupcake
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg vaj
12 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
1.5 tk sütőpor
3 ek kakaópor
A krémhez:
2 ek cukor
2 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé
1 marék mogyoró
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kakaóval, majd a vajas keverékbe forgatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta masszáját egy 12 részes muffintepsi papírkapszlikkal kibélelt mélyedéseibe kanalazzuk, majd kb. 20 perc alatt megsütjük. A muffinokat kiemeljük a tepsiből, és a rácson hűlni hagyjuk.
A krémhez felverjük a tejszínt a cukorral, majd hozzákeverjük a gőz felett felolvasztott csokoládét. Lehűtjük, majd habzsákba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk. Végül mindet megszórjuk mogyoródarabokkal.
Medvehagymás pogácsa
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg finom liszt
1 csokor medvehagyma
2 tojás
1 dl tejföl
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor
só
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd egy tojást, a tejfölt, a sót. Félkemény tésztává dolgozzuk ki, amit fél órát meleg helyen pihentetünk.
Közben a medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, a vastag szárakat kiválogatjuk, a többit vékony csíkokra vágjuk.
A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe, majd egymásra hajtva újabb 20 percig langyos helyen pihentetjük, kelesztjük. Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Az előbbi módon ismét felcsavarjuk, majd óvatosan ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. A medvehagymás pogácsákat tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, és 175 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük.