Koronavírus

Aggódnunk kell? Figyelmeztet a szakember a deltakron miatt

Létrehozva: 2022.03.24.

A delta és az omikron variáns kereszteződéséből jött létre.

Forrás: Shutterstock

Az utóbbi időszakban egyértelműen az omikron variáns okozta a koronavírusos megbetegedések többségét, ám most a szakemberek már a deltakron variánsról beszélnek. A Daily Star arról ír, hogy a deltakront először Franciaországban azonosították még januárban. Bár az omikron nem bizonyult annyira veszélyesnek, mint a korábbi variánsok, egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy legközelebb talán nem leszünk ilyen „szerencsések”.

Luke O’Neill, a dublini Trinity College biokémia professzora azt mondja, hogy csak „az idő fogja eldönteni”, hogy komolyan kell-e aggódnunk a deltakron miatt.

„Sok országban, amikor a korlátozásokat feloldják, általános az az érzés, hogy a járványnak vége, de ez nincs így” - magyarázza a szakember. „Folyamatosan fennáll a veszélye annak, hogy egy új mutáns megjelenik, és semmi garancia nincs rá, hogy ne lennének veszélyesebbek, mint a korábbiak."

A deltakron

A deltakron a delta és az omikron variáns kereszteződésével jött létre. A vírusminta genetikai szekvenciájának nagy része megegyezett a delta változatéval, azon része azonban, amely a vírus tüskeproteinjét kódolja, már az omikronból származott. A szakember szerint még túl korai megmondani, hogyan fog viselkedni a deltakron a delta és az omikron variánshoz képest.

„Mivel több országban is kimutatták már a deltakron jelenlétét, valószínű. hogy ez a variáns is elterjedhet. Egy biztos: az oltás védelmet nyújthat a súlyos megbetegedés ellen" - tette hozzá a professzor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek