Ha így csinálod, könnyen lejön a tojáshéj.
A tojást ezerféleképpen meg lehet főzni, de a héj leszedése 10-ből 9 embernek nehézséget okoz. Van, aki kanállal ütögeti a tojást, és utána, apró darabokban szedi le a héjat. Egy élelmiszertudós, Harold McGree azonban megosztotta legféltettebb titkát, hogyan válik le szinte egyben a fehérjéről a tojáshéj.
– A főtt tojáshoz olyan darabokat válasszunk, amik nem túl frissek. Ilyenkor a héj ugyanis ragadóssá válik - kezdte a titkot McGree. Ennek az az oka, hogy a hűvös helyen történő tárolás után a tojáshéj könnyebben hámlik.
A főzővízbe pedig szódabikarbónát kell szórni, miközben a víz felforr.
– Ha egy karton nagyon friss tojáshoz jutunk, amit azonnal meg kell főznünk, egy fél teáskanál szódabikarbónát is adhatunk egy liter vízhez, hogy a főzővíz lúgos legyen - igaz, ez felerősíti a kénes ízt - folytatta a tudós, leszögezve: ha még ekkor sem adja meg magát a héj, főzzük tovább a tojásokat.
(via)