Gasztro

Ezt eddig biztos nem tudtad: Így kell tárolni a zöldséget, hogy friss maradjon

Létrehozva: 2022.03.17.

Módosítva: 2022.03.17.

Összegyűjtöttünk néhány bevált praktikát, hogyan lehet a legjobban tárolni a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy sokáig frissek maradjanak.

Összegyűjtöttök a legjobb, legpraktikusabb megoldásokat arra, hogyan tarthatók minél tovább frissen és épen a kertben termesztett vagy az üzletben vásárolt gyümölcsök és zöldségek.

Néhány gyümölcs jobban kedveli a magányt. Ezek a növények etilént bocsátanak ki, amely meggyorsítja az érési folyamatot. Nem azt mondjuk, hogy ez probléma, de jó ha tisztában vagyunk vele, hiszen így elkerülhetjük a túl korai romlást.

A legkönnyebben „öregedő” gyümölcsök: alma, sárga barack, banán, füge, nektarin, őszibarack, paradicsom, paradicsom, avokádó. körte

Ezeket a gyümölcsöket tartsa távol az almától, a brokkolitól, a répától és a salátától, a legjobb ha önmagukban tárolja, vagy olyan gyümölcsök mellé, amelyeket még érlelne.
Némelyek szeretik a hűtőt némelyek nem. Ezt a listát mindképp függessze ki otthon, hiszen bármikor jól jöhet, ha a frissen vásárolt ételt elpakolná. A legjobb, ha a hűtőre függeszti ki: hiszen így biztosan nem kerüli el a figyelmét.

Hűtő nélkül biztosan nem maradnak meg: spárga, áfonya, mángold, meggy, kukorica, málna, borsó, spenót, eper

A hűtőben egy hétig állnak el: borsmustár, bors, kék áfonya, kelbimbó, karfiol, klementin, zöld bab, póréhagyma, saláta, sütőtök, uborka, szőlő, mandarin, cukkíni.

A legjobb, ha brokkoli szárát vízbe állítjuk, a fejét pedig nedves ruhával vagy törölközővel betakarjuk. A vizet cseréljük rendszeresen, a ruhát pedig gyakran nedvesítsük be. A karfiolt szintén csomagoljuk be egy nedves ruhába, de ugyanigy megteszi a folpackcsomagolás, amelyet a szellőzés érdekében pár helyen kilyukasztottunk.

2 hét a hűtőben? Ez sem probléma: alma, articsóka, brokkoli, cékla, zeller, chili paprika, ribizli, grapefruit, citrom, lime, narancs, gránátalma, retek

Az angolzellert éremes alufóliába tekterni, és úgy betenni a hűtőbe. Tovább ropogós és élénzöld marad a szár és a levél. A répát, a jégsalátát és a brokkolit egy egy papírral bélelt dobozban tedd a hűtő alsó fiókjába. A citrusféléket egy lyukacsos kosárban vagy egy perforált műanyag tasakban érdemes tartani a hűtőben.

Fotó: Pixabay

2-4 nap a hűtőben: avokádó, kiwi, mangó

Az avokádót csak akkor tegyük a hűtőbe, ha le akarjuk lassítani az érési folyamatot. Ugyanakkor, ha barna papírzacskóba tesszük, akkor pedig felgyorsíthatjuk az érését – főleg, ha almát is rakunk mellé.

5-7 nap a hűtőben: sárgabarack, banán, nektarin, papaya, őszi barack, körte, ananász, szilva

A bontatlan banánt tartsd a pulton, a bontott gyümölcsöt azonnal tedd a hűtőbe, és mindkét állapotában, lehetőleg minden mástól távol: a banán utóérése közben fejlődött etiléngáz ugyanis minden körülötte lévő zöldségben és gyümölcsben elindítja ezt a folyamatot.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek