Összegyűjtöttünk néhány bevált praktikát, hogyan lehet a legjobban tárolni a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy sokáig frissek maradjanak.
Összegyűjtöttök a legjobb, legpraktikusabb megoldásokat arra, hogyan tarthatók minél tovább frissen és épen a kertben termesztett vagy az üzletben vásárolt gyümölcsök és zöldségek.
Néhány gyümölcs jobban kedveli a magányt. Ezek a növények etilént bocsátanak ki, amely meggyorsítja az érési folyamatot. Nem azt mondjuk, hogy ez probléma, de jó ha tisztában vagyunk vele, hiszen így elkerülhetjük a túl korai romlást.
A legkönnyebben „öregedő” gyümölcsök: alma, sárga barack, banán, füge, nektarin, őszibarack, paradicsom, paradicsom, avokádó. körte
Ezeket a gyümölcsöket tartsa távol az almától, a brokkolitól, a répától és a salátától, a legjobb ha önmagukban tárolja, vagy olyan gyümölcsök mellé, amelyeket még érlelne.
Némelyek szeretik a hűtőt némelyek nem. Ezt a listát mindképp függessze ki otthon, hiszen bármikor jól jöhet, ha a frissen vásárolt ételt elpakolná. A legjobb, ha a hűtőre függeszti ki: hiszen így biztosan nem kerüli el a figyelmét.
Hűtő nélkül biztosan nem maradnak meg: spárga, áfonya, mángold, meggy, kukorica, málna, borsó, spenót, eper
A hűtőben egy hétig állnak el: borsmustár, bors, kék áfonya, kelbimbó, karfiol, klementin, zöld bab, póréhagyma, saláta, sütőtök, uborka, szőlő, mandarin, cukkíni.
A legjobb, ha brokkoli szárát vízbe állítjuk, a fejét pedig nedves ruhával vagy törölközővel betakarjuk. A vizet cseréljük rendszeresen, a ruhát pedig gyakran nedvesítsük be. A karfiolt szintén csomagoljuk be egy nedves ruhába, de ugyanigy megteszi a folpackcsomagolás, amelyet a szellőzés érdekében pár helyen kilyukasztottunk.
2 hét a hűtőben? Ez sem probléma: alma, articsóka, brokkoli, cékla, zeller, chili paprika, ribizli, grapefruit, citrom, lime, narancs, gránátalma, retek
Az angolzellert éremes alufóliába tekterni, és úgy betenni a hűtőbe. Tovább ropogós és élénzöld marad a szár és a levél. A répát, a jégsalátát és a brokkolit egy egy papírral bélelt dobozban tedd a hűtő alsó fiókjába. A citrusféléket egy lyukacsos kosárban vagy egy perforált műanyag tasakban érdemes tartani a hűtőben.
2-4 nap a hűtőben: avokádó, kiwi, mangó
Az avokádót csak akkor tegyük a hűtőbe, ha le akarjuk lassítani az érési folyamatot. Ugyanakkor, ha barna papírzacskóba tesszük, akkor pedig felgyorsíthatjuk az érését – főleg, ha almát is rakunk mellé.
5-7 nap a hűtőben: sárgabarack, banán, nektarin, papaya, őszi barack, körte, ananász, szilva
A bontatlan banánt tartsd a pulton, a bontott gyümölcsöt azonnal tedd a hűtőbe, és mindkét állapotában, lehetőleg minden mástól távol: a banán utóérése közben fejlődött etiléngáz ugyanis minden körülötte lévő zöldségben és gyümölcsben elindítja ezt a folyamatot.