Háború

Magyarországon élő orosz nő segít az ukrán menekülteknek

E. N.

Létrehozva: 2022.03.14.

Eddig több száz Ukrajnából érkező menekültnek segített a Cegléden szálláskiadással foglakozó orosz nő, Gulnara. Naponta 50-100 ember érkezik hozzá, mindenkit megpróbál fűtött szobában elhelyezni, ezért amikor az egyik éjjel egy 8 fős gyerekes család érkezett hajnalban hozzájuk az 53 éves ötgyermekes családanya kiköltözött a saját apartmanjából, hogy jusson nekik fekhely.

Forrás: Facebook/Thermal Village Cegled

A ceglédi szállásadó, az 53 éves Gulnara Moszkvában született, 26 éve egy szerelem hozta Magyarországra, férjhez ment, öt gyermeke született. Azóta is itt élnek a már felnőtt gyerekekkel együtt. Pár éve vágtak bele a nagy beruházásba, faházakból álló apartman falut hoztak létre a ceglédi fürdő közelében.

– Gulnara számára egy percig sem volt kérdés, hogy segítsen az Ukrajnából érkező menekülteken. Hiába orosz származású, elítéli a háborút, nyelvtudásával is segíti az ukrán menekülteket – mondta a Borsnak Bárány Dávid, a Thermal Village Cegled koordinátora.

Záhonyból és a budapesti pályaudvarokból is érkeznek Ceglédre menekültek Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Az orosz offenzíva kezdete óta Magyarországra több mint kétszázezer menekült érkezett. Sokan nem is tudják, merre mennek tovább, a ceglédi lehetőség ezért számukra ideális köztes pihenőhely, óránként jönnek ide a határról, Záhony felől vonatok.

– A katasztrófavédelem és a határon segítő szervezetek is tudják a számunkat, ezért nemcsak a határ menti településekről, hanem a budapesti pályaudvarokról is hozzánk irányítják a menekülteket. Naponta 50-100-an érkeznek, szó szerint éjjel-nappal, ezért mindig teljesen megtelnek az apartmanjaink, de ettől függetlenül megpróbálunk mindenkit elszállásolni – folytatta Dávid.

– Március 9-én hajnalban egy 8 fős, gyerekekből álló csoportot már nem tudtunk elhelyezni. Édesanyám átadta a saját házát, és egy napra elköltözött onnan, hogy ne kelljen elküldeni az érkező gyerekeket – írta a szállásadó fia a Facebookon. A koordinátor elmondta, ez azóta is rendszeresen megtörténik.

Hátrahagyott házi kedvencével ajándékozta meg a menekült kislányt a szállásadó, Fotó: Gulnara Szizova

– Gulnara az egyik házban folyamatosan ott van, hogy segítse az érkezőket. Ha éjjel, álmából keltik fel, akkor is szeretettel fogadja a menekült családokat. Ha telt ház van, akár saját ágyát adja át nekik, az éjszaka közepén felöltözik, autóba ül, és gyermekeinél tölti az éjszakát. Ez szinte már minden nap megtörténik – tette hozzá Dávid.

A faházak tulajdonosának személyes okai is vannak a segítségre, el szeretne határolódni az oroszoktól.

– Engem nem érdekel a politika, csak az emberek, a béke pártján vagyok – húzta alá a Borsnak Gulnara.

– Éjjel-nappal dolgozunk azon, hogy másoknak jobb legyen, nem azért, hogy mások elismerjék, hanem, mert emberek vagyunk – közölte a Borsnak a szállásadó fia.

Gulnara a fűtött szállás mellett, étellel, ruhaneművel is ellátja az érkezőket, akik többsége sokkos állapotban érkezik.

A gyermek elsírta magát, amikor azt hitte, visszakapta Bonnie nevű háziállatát Fotó: Gulnara Szizova

– A háború kezdetén még érkeztek teljes családok, de már csak a nők és a gyermekek tudnak eljönni. A kicsik nem sokat fognak fel az egészből, a szülők többnyire csak annyit mondanak nekik, baj van, mennünk kell. Próbálják megóvni a lelküket. Sokaknak hátra kell hagyniuk háziállataikat, ezt nagyon nehezen viselik a gyerekek. Egy édesanya hatéves kislányának azt mondta: Bonnie nevű fehér patkányát odaadták az állatorvosnak, aki ha átértek a határon, visszaviszi nekik, így tudta rávenni a kislányt az elindulásra. Mi megpróbáltunk Bonnie-hoz hasonló patkánykát szerezni, itt az apartmanban adtuk át a gyermeknek, aki az örömtől elsírta magát, annyira megörült, hogy visszakapta kedvencét  – zárta Dávid.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek