Rezsi

Négyszeresére nőne a magyar családok rezsiköltsége Paks nélkül

Címkék
rezsifriss

Létrehozva: 2022.03.02.

Módosítva: 2022.03.02.

Megnégyszereződnének a családok rezsiköltségei, ha a Paksi Atomerőmű által termelt árammennyiség a szabadpiacról kellene beszerezni.

Ha Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energiát szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne (2022. február 28-i árképzés alapján)  állapította meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).Ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége – 264 564 forinttal – 356 693 forintra nőne.Az ITM számítása egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik. 

A Paksi Atomerőmű évente mintegy 14 terrawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1 200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

 Mindezek miatt is kiemelendő, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van atomenergiára is.

A hazai egyetemes szolgáltatásban alkalmazott hatósági árszabályozás rendszerében az egyetemes szolgáltatásban forgalmazott teljes villamos energia mennyiség 80-85 százalékát az egyetemes szolgáltatók (jelenleg még MVM Next Zrt. és E.ON Áramszolgáltató Zrt.) számára az MVM Partner Zrt., mint nagykereskedő biztosítja. Ezen a 80-85 százalékon belül a műszaki sajátosságokból adódóan mintegy 60 százalékban van jelen a paksi atomerőműben előállított villamos energia. Azaz a Paksi Atomerőmű szerepe meghatározó az egyetemes szolgáltatásban.

A minisztérium a következő módon vezette le a fenti adatokat: ha nem állna rendelkezésre a Paksi Atomerőmű által termelt árammennyiség az egyetemes szolgáltatás keretében – mégpedig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet szerinti áron –, és az egyetemes szolgáltatásban értékesített villamos energia teljes mennyiségét a szolgáltató (MVM) a HUPX villamosenergia-tőzsdén szerezné be, akkor a következő helyzet adódna:

A lakossági áram ára a jelenlegi kilowattóránkénti ára 38,39 forintról 148,62 forintra emelkedne. emelkedne.  

Így az említett átlagos család (háztartás) villamosenergiára fordított rezsiköltsége éves szinten 92 147 forintról 356.693 forintra emelkedne. A Paksi Atomerőmű nélkül tehát 264 564 forinttal emelkedne a rezsi, azaz közel négyszeresére, ez 287 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az ITM adatszolgáltatása alapján mindezek mellett továbbá kiemelhető, hogy Paksi Atomerőmű átal évente termelt 14 terrawattóra villamos energia önköltségi áron számított értéke 490 millió euró, azaz 370 forintos árfolyamon 181,3 milliárd forint. Ezen árammennyiség költsége a 2022. február 28-i HUPX tőzsdei áron számolva 3 766 millió euró, azaz 370 forintos árfolyamon 1 393 milliárd forint. Ez utóbbi lenne a Paksi Atomerőmű által termelt villamos energia piaci alapon, más erőművek termeléseiből történő megvásárlásának összértéke.

Azaz a Paksi Atomerőmű nélkül a jelenlegi árak mellett (tőzsdei beszerzéssel kalkulálva) évente 1 200 milliárd forinttal kerülne többe a hazai villamosenergia-szükséglet előteremtése.

A 38,39 forintos kilowattóránkénti ár jelenleg a következőkből áll: 12,60 forint az egyetemes áramár, 17,63 forint az elosztási ár, és 8,16 forint az áfa. Ezen árban az áram ára közel megegyezik a Paksi Atomerőmű 11-12 forintos önköltségi árával.

A 148,62 forintos egységár összetevői a következők: 99,39 forint az egyetemes áramár, 17,63 forint az elosztási ár, és 31,60 forint az áfa. 

Elzárná az orosz gázcsapokat a Párbeszéd politikusa

Kocsis-Cake Olívió, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint el kell zárni az orosz gázt – erről a politikus az ATV Start című műsorában beszélt. Elmondása szerint a szankciókat ki kell kivetni az energiahordozókra is, ezzel tovább növelve a folyamatosan emelkedő energiaárakat.

(VG)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek