Ukrajna

Percről percre: Ez történt eddig az orosz-ukrán háború hetedik napján

Létrehozva: 2022.03.02.

Módosítva: 2022.03.02.

Február 24-én hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A harcok egy hete folyamatosan tartanak.

  • Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdára virradó éjjel.
  • Oroszország Ukrajna elleni háborújában orosz rakétatalálat ért kedden lakóházakat az északnyugat-ukrajnai Zsitomirban - valószínűleg tévedésből, a közeli légitámaszpont lehetett a cél - , négy civil - köztük egy gyerek - életét veszette - közölte Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.
  • A Wizz Air 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel - közölte a légitársaság az MTI-vel.
  • Az ukrajnai háborús helyzet miatt Budapestre érkező menekült diákok oktatását szervezi a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye és több budapesti katolikus iskola.
  • Az ukrajnai háború elől kedden 4058 ember, köztük 532 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon szerdán.
  • Kivonul az európai piacról a Sberbank - jelentette be szerdán a pénzintézet.
  • Készen állnak az oroszok a következő béketárgyalásra. Minderről itt írunk részletesebben.
  • Szentkirályi Alexandra szerdán bejelentette: humanitárius tanácsot hozott létre a kormány az ukrajnai menekültek segítésére.
  • Boris Johnson szerda kora délután bejelentette: Oroszország háborús bűnöket követett el, amikor ártatlan civileket támadott az ukrajnai háború során. Mindeközben az orosz határhoz közeli több órás bombázást követen a Mariupol vásorában a hatóságok attól tartanak: sokan veszthették életüket. Sergiy Orlov polgármesterhelyettes jelentése szerint legalább 130 ezer ember otthona semmisült meg a támadásban – köztük saját édesapjáé is – írja a BBC.
  • Szerda délután a kijevi indiai nagykövetség nyugtalanító Twitter-bejegyzést tett közzé: este hatig minden indiai állampolgár hagyja el Harkovot, minden áron!
  • A háború első hete alatt közel 900 ezer menekült hagyta el Ukrajnát. Legtöbbjük Lengyelország felé indult – jelenti az ENSZ.
  • Az orosz hadügyminisztérium először beszélt az áldozatok számáról. Saját bevallásuk szerint közel 500 orosz katona vesztette eddig életét. Ukrajna ennek a számnak több mint tízszereséről beszél: szerintük közel 6000 támadóval végeztek. Hogy melyik szám állhat közelebb a valósághoz, jelenleg nem lehet tudni.
  • Herszon ukrán kikötőváros a jelek szerint orosz kézre került, legalábbis erre utal a település polgármesterének Facebook-bejegyzése. Bővebben itt írunk minderről.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek