Háború

Találat érte Európa legnagyobb atomerőműjét, lángokban állt az egyik része

Címkék
frissUkrajna

Létrehozva: 2022.03.04.

Módosítva: 2022.03.04.

Ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset.

Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően - közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere. Az erőmű szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy az atomerőmű egyik "egységét" találat érte.

Andrij Tuz nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy az oroszok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet, amelyben tűz ütött ki. A miniszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.

"Az oroszoknak azonnal abba kell hagyniuk a tüzelést, oda kell engedniük a tűzoltókat, és biztonságos övezetet kell létrehozni" - írta a miniszter a közösségi oldalon. Az ukrán energiaügyi minisztérium azt közölte, hogy a tűzoltók nem tudták egy ideig megkezdeni az oltást, mert az orosz katonák lőnek rájuk.

A város polgármestere nem sokkal ezt megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az orosz és az ukrán erők a település határában harcolnak.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

A lángokat negyed hétre sikerült eloltani.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek