Sonka

Itt van minden, amit a jó húsvéti sonkáról tudni kell!

Címkék
frisssonka

Létrehozva: 2022.04.13.

Hol érdemes megvenni, miből készül, mennyibe kerül és mi az, amit a legtöbb helyen húsvéti sonkaként valójában árulnak a boltokban?

Forrás: Pixabay

Miben más a húsvéti sonka, mint a többi?

A húsvéti sonka abban különbözik a hosszan érlelt sonkától, hogy 4 hónap után megszakítják az érési folyamatot. A hosszan érlelt sonkát ugyanis nem szabad megfőzni. Régen a decemberben levágott malac combjából készült sonkát fogyasztották áprilisban, húsvétkor.

Milyen egy jó húsvéti sonka?

A jó sonkát a sertés vagy mangalica első és hátsó combjából, különböző tartósítással és ízesítéssel készítik. Az első combot többnyire egyben hagyják, míg a hátsóból többféle sonkát is készítenek:

  • a comb lábszár része, a csülök, füstölve, nyersen, vagy főzve az ideális,
  • a felsálból -ami egy szárazabb hús- készül a darabolt sonka,
  • a comb dió részéből pedig a kötözött sonka.

Az utóbbi az, amit húsvétra érdemes megvenni, ha tehetjük. Ebből is azt a fajtát, amit sóval tartósítanak, később természetes anyagokkal pácolnak, füstölik, majd érni hagyják. A jó sonka ezen kívül hagyományos eljárással, négy hónapig, gyorspácolás nélkül készül és maximum 3-6% vizet tartalmaz.

Hol és milyen húsvéti sonkát érdemes venni?

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a nagyáruházakban kapható olcsó, fóliázott sonkák szinte kivétel nélkül lapockából és nem combból készülnek. Ezen kívül a nagyüzemi eljárásnak köszönhetően egy kiló húsból 1,3-1,5 kilogramm sonka lesz, mivel tele pumpálják vízzel és adalékanyagokkal. Tehát míg a hagyományos eljárással készült húsvéti sonka a készítési folyamat során veszít a súlyából és mindössze pár százalék vizet tartalmaz, addig a boltok polcain lévő súlya nő és majd a fele víz. Éppen ezért aki teheti, az piacon vagy hentesnél vásároljon combból készült, kötözött húsvéti sonkát, vagy ilyet tegyen a kosarába a boltokban.

Tavaly ennyibe került a sonka

Tavaly átlagosan 10-15%-kal drágultak a füstölt hústermékek 2020-hoz képest. A húsvéti gyorsérlelt, főtt sonkának kilója 1400-1500 forintról indult, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba kerültek kilónként. A speciális készítmények még ennél is drágábbak, 3000-6000 forintot is kóstálhattak.

Idén már ennyibe
 

Húsvéti sonka árak

Sonka típusa

Forrás

Ár

Sonka típusa

Forrás

Ár

Házi parasztsonka

Lazarhus.hu

2990 Ft/kgFüstölt parasztlapocka


 


 


 

Auchan

2000 Ft/kg
Pápai kötözött sonka combból

Kifli.hu

2390 Ft/kgRégimódi parasztsonka2190 Ft/kg
Mangalica kötözött sonka

Koverfarm.hu

4900 Ft/kgFüstölt darabolt sonka2890 Ft/kg
Pick békebeli füstölt sertéslapocka

Spar.hu

2790 Ft/kgPick békebeli füstölt sertéslapocka

Tesco

3000 Ft/kg
Kaiser füstölt főtt kötözött lapocka

Tesco.hu

1290 Ft/kgFüstölt kötözött lapocka

Spar

1390 Ft/kg
Füstölt kötözött lapocka

Auchan.hu

1690 Ft/kgPick békebeli füstölt dió sonka

CBA online

4290 Ft/kg

 

 


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek